No cóż ja Kasiu szanuję Twoje zdanie ale pozwolę sobie zostać przy swoich poglądach i będę dalej używać środka na skarlanie - jak napisała Zoe używam w mniejszych ilościach niż producenci i na razie tylko do sundewilli ale jestem z tego bardzo zadowolona bo to tylko jeden oprysk rocznie a efekty szczególnie w kwitnieniu po prostu niesamowite a i roślina jest taka krępa i ładniejsza - hibiskusów akurat nie mam bo i miejsca brak i tylko podziwiam je na waszym wątku choć do nich też chyba bym to stosowała.
Napisałam o tym gdyż widzę z jakim zapałem zbieracie hibiskusy,
a ja pamiętam hibiskus mojej babci który miał ponad 2 metry wzrostu i zajmował całe jedno podwójne okno swoją koroną bo był przycinany gęsty i piękny i pamiętając to wiem jak szybko będziecie narzekać na brak miejsca a pewnie jeszcze tyle innych będzie się wam marzyć.
zgadzam sie probeto,dlatego ja swoje przycinam i co dwa lata odmładzam z sadzonki.Mi to wystarcza zamiast opryskiwania hormonami a wiecej kwiatow nie potrzebuje,mam zawsze an kazdej galazce po kilka pakow.Czegos trza wiecej
hibiskusy sa czesto atakowane przez przedziorki i wciornastki a takze maczliki.Opryskane hormonami beda mialy gole gałezie i na czubku paczki.Przyciecie wierzchołkow nie spowoduje rozkrzewienia bo i tak hibi nie bedzie rosł.I tak nastepny rok bedzie tak golo wygladał .Dlatego co do innych roslin tak,uzyłabym ale nie do hibiskusow.
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
u nas w warzywniaku zauwazylam miesiac temu przy samym oknie stal pioekny, ogromny chyba z dwumetrowy hibiskus!! korcilo mnie zeby pojsc i poprosic o galazke ale nie odwazylam sie a teraz zaluje bo jak kilka dni temu przechodzilam kolo tego warzywniaka to hibiskusik mial juz 1/3 lisci pozolklych najwyrazniej przytaszczyli go skads takie wielkiego iale nie zaakceptowal nowych warunkow ale doslownie mopwie wam, az serce boli jak sie na niego patrzy jest taki ogromny... jeszcze nie wiedzialam takiego wielkiego hibiskusa
jak taki ogromny to mozliwe ze potrzebuje ...kolejnego przesadzenia a przede wszystkim nawozenia,tellerka ma racje rowniez przeciag jest szkodliwy a takze takie objawy daje zalanie albo przesuszenie.Jak takze tzn zimne nogi
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe