Moje bulwki od posadzenia sa dokarmiane kurzakiem, jak przygotowywalam dla nich podloze to dodalam do niego rozdrobnionego kurzaka, i pozniej podlewalam tez bardzo rozcienczonym, ja nie stosuje zasady by uzywac nawozu do roslin kwitnacych przy hipeastrach, moje przez caly czas jado na nawozie do roslin zielonych, i nie narzekam na kwitnienie, od czasu do czasu skapnie im cos nawozu dla storczykow jak mi zostaje w butelce po podlaniu storczykow. Moje hipeastra nie narzekaja wiec te tez nie powinny narzekac.
Niedawno przyszła do mnie paczka z charismą. Cebula wygląda na zdrową, ale pęd kwiatowy, który z niej wyrósł, jest czerwony. Czy to czerwona plamistość, czy też taka uroda tej odmiany? I jeśli to choroba, to jak ją leczyć?
Skoro wszyscy się chwalą, to ja też. Pojechałam do sklepu po bugenwillię. Wróciłam oczywiście bez, ale z dwoma hippeastrami..Wygląda mi to na lipstick i chyba white peacock.
Dziękuję Kasiu, uspokoiłaś mnie. Cieszę się, że ten kolor jest czymś normalnym. A odnośnie "jakiegoś żółtego": ona po prostu ma zielone plamki na tym pąku. Drugi jest cały bordowy.
Witam
Bardzo ladne hipeastra. To biale podobne do mojego bialego.
Mozna wiedziec skad przyszla charisma, mam jednego dostawce na oku ale balam sie ze to raczej nikt powazny wiec nie zamawialam, a twoje zrodlo juz sprawdzone.
Mozna prosic o namiary na priva.
Z gory dzieki
Dzisiaj zakwitlo moje pierwsze w zyciu hippeastrum ;d;d;d Moja radosc jest tym wieksza, ze to pierwsza roslinka ktora wyhodowalam - od cebuli a nie kupilam juz gotowej:P wiec to takie moje dziecko teraz.. Ale staram sie jej nie zaglaskac mimo to Chcialabym sie podzielic radoscia i zamiescic zdjecia, ale aparatu niet Obcielam dzis ped i wstawilam do wody. I teraz pytanie: co zrobic z kikutkiem ktory zostal przy cebuli? Czy zostawic go do uschniecia? Bo tak sobie mysle, ze jak ma wyrosnac kolejny ped, jak kikutek zajmuje miejsce Ale w sumie dlaczego mialby uschnac przeciez cebula go karmi..
Ten "kikutek" sam niedługo uschnie i odpadnie. Jak inny pęd będzie rósł to na pewno nie w tym samym miejscu tylko po przeciwnej stronie cebuli. Roślinka da sobie sama radę.
kasiu jak po "zabiegu na twardej szyjce" czuje sie roslinka? Czy ten ped ktory sie nie mogl przecisnac cos ruszyl? Ehh mialam dzisiaj ciąć, kupilam zyletki ale zapomnalam o weglu i z operacji nici.. musi poczekac do jutra
niestey pąk usechł a liscie troscke sie ruszyły,cebula nadal twarda i jędrna,,narazie ustawilam ja w słonecznym kącie bo nie chce na nia patrzec, javascript:emoticon(':twisted:')
Twisted Evil
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe