Ja zamierzam je wyhodować, zapyliłam czerwonego różowym, więc jestem ciekawa, co z tego będzie. Tylko się zastanawiam, czy zostawić oba zapylone kwiaty, czy tylko jednego. Dwa by były na wszelki wypadek, ale z drugiej strony nie chcę za bardzo przeciążać rośliny, więc może jednego obciąć?
Pozdrawiam,
Kasia
w sumie zalezy ci az tak na przyszłorocznym kwitnieniu?kup sobie jeszcze jakas odmiane zeby ci kwitła a te poswiec zawsze wieksze prawdopodobienstwo ze cos wyrosnie,a zakwitnie najwczesniej za 3 lata
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
Na kwitnieniu mi tak bardzo nie zależy, ale nie chcę zmarnować cebuli. W zeszłym roku jedna wypuściła przybszową cebulkę i bardzo się przez to skurczyła (pewnie też jest w tym sporo mojej winy, bo za późno ją oddzieliłam i nie do końca wtedy wiedziałam, jak się amarylisami zajmować)
Ale zrobię jak radzisz, zostawię oba. Jeśli się uda, to będę mieć duuużo amarylisów Chciałabym jeszcze szczęścia spróbować z Butterfly. A co do tych 3 lat to mnie nie przeraża, myślałam, że trzeba przynajmniej 5. Poczekam
Pozdrawiam,
Kasia
Kiedys mi zoe doradzila ze cebulka nie powieksza sie bo w czasie wzrostu miała za mało wody,teraz tego pilnuje,a takze nawozenia-pomimo ze kazdy z amarylisow wypuscił 2-6 cebulek to zadna nie zmalala,za to wszystkie sie powiekszyły,jak roslina bedzie miała składniki oddzywcze w ziemi to nie bedzie az tak ciagła z cebuli
Jaką dawkę nawozu stosujesz? Taką jak na opakowaniu zalecają? Czy więcej? Ja czytałam, że amarylisy potrzebują dużo nawozu. A jak z wodą? Powinny przesychać między podlewaniami? Ja je podlewam tak co 5-6 dni.
Pozdr
Moje stoja w słoncu,latem podlewam je czesto co 2-3 dni,zima w zaleznosci od pogod,ale zawsze przesychaja a nawoz daje do kazdego podlewania ale 1/4 dawki
Famelia, jest śliczny , wydaje mi się , że rzadko zdarza się aby było więcej niż 4 pączki
Oto dowód, że naprawdę miał 6 kwiatków (wprawdzie nie naraz, ale...)
W sumie cebulka kupiona za 17 pln dała 10 pięknych kwiatów!
Teraz chyba czas, aby wypuścił listki i pojadł trochę? Podlewać go już nawozem dla zielonych?
podlewaj nawozem do zielonych,a co jakis czas niewielka iloscia do kwiatnacych,nie obcielas mu tego kwiatu?on nadal jest na roslinie?zabiera jej siły i dlatego nie wypuszcza ona lisci