Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hippeastrum / Amarylis ---- część 2
Autor Wiadomość
spinka

Wysłany: 9 Grudzień 2006, 14:35   

Kasiu - piękny :D Zaczynają mi się one podobać, po początkowej niechęci :D
Famelio - ja kupiłam cebulę za 7,5, na jednym pędzie miała 4 kwiaty, i właśnie wypuszcza drugi pęd :D
Pozdrawiam,
Kasia

Famelia 

Wysłany: 9 Grudzień 2006, 14:59   

Kasiu, gdyby kotom znudziło się to cudo... mój pies chętnie przygarnie taką cebulkę - najpiękniejszy amarylis jakiego w życiu widziałam :mrgreen:

Pozdrawiam, Agnieszka

kasia 

Wysłany: 9 Grudzień 2006, 16:23   

spokojnie,mam jeszcze w zanadrzu drugiego butterfly,rozowego :twisted: :twisted: :wink: :wink: ma az pedy kwiatowe a na kazdym po kilka kwiatow to sie szykuje uczta dla oczu :D :D

pyza

Wysłany: 9 Grudzień 2006, 22:29   

w polowie pazdziernika wyjela cebulke z ziemi i wlozylam do suchego torfu(tak jak radzono na tym forum) i postawilam w cimnym garazu gdzie jest niska temp cos kolo 7 stopni celcjusza.Ile ta roslina ma pozostac w takim stanie?

kasia 

Wysłany: 9 Grudzień 2006, 22:42   

uwazaj na tak niska temperature,zeby jeszcze nie spadla bardziej i zeby nie było zbyt wilgotno,bo zaatakuja ja grzyby,od kiedy cebulka jest całkowicie zasuszona?od połowy pazdziernika?ja bym ja w połowie stycznia juz wsadziła do ziemi ale mozesz poczekac do lutego czy marca,zreszta najlepiej obserwowac cebule bo moze ci sama dac znac ze juz wystarczy jej spoczynku,zacznie wypuszczac ped kwiatowy lub liscie,albo korzenie,pomimo ciemnosci i braku ziemi

kasia 

Wysłany: 11 Grudzień 2006, 10:17   

Jak mowiłam mam jednego czerwonego amarylisa który w tym roku wypuscił 8 cebulek oprocz tego kwitł 3 kwiatami 8) nie zasuszam go juz dwa lata,to w tym roku postanowilam ze na dwa miesiace zrobie mu przerwe,od kilku dni nie podlewam a tu patrze spomiedzy lisci wysuwa sie pak kwiatowy :shock: drugi raz w tym roku :shock: i co ja mam z biedakiem zrobic? :wink:
Drugi amarylis butterfly ma 3 pedy kwiatowe a widze ze wysuwa sie czwarty :D co one tak w tym roku obradzaja\ :lol: :lol:
atu butterfly juz bardziej rozwiniety

kasia 

Wysłany: 13 Grudzień 2006, 18:42   

dolaczyl dzis drugi pak

a tu kolejny w kolejce butterly ale rozowy i delikatniejszy,ma 4 pedy kwiatowe :shock:

martinez

Wysłany: 14 Grudzień 2006, 12:07   

Witam wszystkie forumowiczki i forumowiczów :)
Od jakiegoś czasu czytam sobie o Waszych amarylisach, i oglądam ich zdjęcia, a dzisiaj postanowiłem pochwalić się moimi dwoma:

Pozdrawiam :)

kasia 

Wysłany: 14 Grudzień 2006, 12:18   

Moje amarylisy zwariowały :roll: zajrzałam do nich dzis i patrze a tu kolejny ma paki :? a kwitły przeciez w kwietniu tego roku :roll: i znow je nie zasusze :?

a do poprzednika ładne te amarylisy tylko zmniejsz troche zdjecia bo bo sie forum rozłazi :wink:

bascha

Wysłany: 16 Grudzień 2006, 17:56   

Przepiekne te amarylisy. cudowne.
sama tez przywiozłam sobie kilka cebulek,powinna byc czerwona, niebieska(nowosc) rozowa , i biala.prosze mi powiedziec i doradzic co mam znimi teraz zrobic od tygodnia lez sobie i schna. Ile maja tak byc mi powiedziano ok.2tyg ale czytam tu ze chyba dluzej
prosze bardzo o porady... a oto moje amaryle

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi