Operacja rozcinania zbyt waskiej szyjki cebulki sie powiodla liscie juz sa.. tylko dwa niestety, dwa wczesniej zaczely zolknac i je ucielam zeby zrobily miejsce nowym i udalo sie Liscie sa juz duze i jeden z nich niestabilny. I teraz pytanie: czy pomagacie jakos lisciom stac prosto? jakies sznurki, linki, patyki w doniczce? Poniewaz u mnie, o ile rano wszystko jest ok, liscie sa w pozycji pionowej (do pewnego momentu oczywiscie), to od poznego popoludnia poprzez wieczor i noc az do rana, liscie sa tak "delikatne" ze az sie zalamuja przy samej cebuli i musze je podpierac. Czy to skutek jakiegos niedozywienia?
Znalazłam ten temat i chciałam zapytać o rośliny hippeastrum z nasion. W ubiegłym roku nie ścięłam pąka kwiatowego i wydał nasiona, które zasiałam. W tym roku roslina mateczna wypusciła tylko jeden pąk, który zresztą zakwitła, i żadnych liści!. Nie wiem co teraz z nią zrobić. Natomiast roślinki z nasion rosną świetnie - mają mnóstwo cienkich jeszcze lisci. Czy wydadzą kwiaty identyczne z mateczną (w pobliżu nie było innych hippeastrum)? Czy na siłę obcinać im liście lub zasuszać? Cebulki są jescze małe... Po jakim czasie można się spodziewać kwitnienia?
Mlodym prosze absolutnie nie obcinac lisci ani zasuszac, im wiecej lisci tym szybciej bulwka podrosnie a pierwsze kwiaty wyda najwczesniej za 3-4 lata i nie wiadomo jakie beda, hipeastra wysiewane z nasion sa niestabilne i wcale nie musza miec kwiatow jak roslina mateczna.
Co do bulwki macierzystej to trzeba cierpliwie czekac, tez mialam ten problem ostatnio choc nie doprowadzalam do nasion w tamtym roku, bulwki byly odsuszone juz w lutym ale dopiero w maju zaczely puszczac liscie, tez sie bardzo martwilam ale jednak zyja.
witam wszystkich . chcialabym do was zwrocic sie z tym samym pytaniem, ktore juz padlo od zalozycielki tego topiku a mianowicie : jak nalezy pielegnowac amarylisy aby zakwitly ponownie. w drugim poscie ktos podal jej link - u mnie sie on nie otwiera niestety , dlatego ta sama prosba ode mnie. za wszelkie informacje - z gory dziekuje.