Elu ma za dobrze. Albo za duża doniczka, albo ogranicz zasilanie, albo zmniejsz dawkę. Poza tym wpływ ma na to cecha danej odmiany.
Więc zjawisko możesz ograniczyć, ale nie wyeliminujesz. Sadź płyciej, to trochę ograniczy rozmnażanie, a tobie umożliwi wczesne usuwanie cebulek.
Witam
Pozdrawiam szczególnie Panie biorące udział w wymianie doświadczeń na tym forum. Jesteście już prawdziwymi ekspertkami.
wieczorem, jak wrócę do własnego komputera dołączę zdjęcia swoich Hippeastrów, które uprawiam już ok 20 lat, obecnie dysponuję cebulami (ponad 30) roślin w 11 odmianach barwnych. Regulując okresy spoczynku praktycznie ciagle jakiś mi kwitnie. Chętnie wymienię się cebulami.
Pozdrowienia
Leszek
P.S.
Prześledziłem forum od początku, czy nie czas jak na ekspertów przystało zmienić nazwę na właściwą: Hippeastrum, amaryllisy to podobne ale nie te same rośliny
Witam!
Ja co prawda nie mam nic na wymianę (jeszcze, bo na razie cebulki przybyszowe rosną ) ale bardzo chętnie odkupiłabym, jeśli Pan dysponuje, Papillo. Jest taka możliwość?
Pozdrawiam,
Kasia
Też chciałam to zaproponować. Raz, że warto być w zgodzie z przyjętym nazewnictwem, dwa, że to wprowadza w błąd kogoś kto tu zagląda sporadyczne. Sama z początku nie mogłam się połapać czy rozmawiamy o tych samych roślinach. Faktem jest, ze w handlu pokutuje nazwa Amarylis.
Witam ponownie
Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem, nie było to moim zamiarem
Papillo mam, ale tylko jedną cebulę, obecnie w stanie spoczynku.
Nie handluję Hippeastrami, mogę dać albo wymienić zbywające cebulki przybyszowe, ale trzeba będzie poczekać, bo pomieszano mi cebule i na nowo muszę odtworzyć ich tożsamość, po rozpoznaniu, gdy zakwitną, ew nadmiarowe i przybyszowe mogę wysłać na bieżąco, mam nadzieję, że będziemy się jeszcze spotykać na tym forum
A to moje Hippeastra:
Amoretta
Apple Blossom
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a903cb0be577022b.html]
[/URL]
Bolero
Lemon Lime
Minerva
Pamela, zdecydowanie moja ulubiona
Pasadena
Picotte, sama elegancja
Red Lion
Reticulatum
Susan
Aktualnie kwitną Susan i Minerva
Przygotowuje się prawdopodobnie Christmas Gift, ale nie jestem pewien, bo jak już pisałem cebule zostały zanonimizowane
kolejne obudzę gdy kilka przejdzie w stan spoczynku
Chciałam jedno zaznaczyć, że ja zakładałam ten temat - Amarylis,
bo akurat posiadam amarylisa, tylko że trudno mi się jest doczekać jego zakwitnięcia.
Zakwitł tylko raz i 'klapa', wypuszcza tylko liście i nic więcej.
Ja chyba poprostu nie mam 'dobrej ręki' już sama nie wiem jak go pobudzić.
Droga melisanno
Nie mam żadnych ambicji co do tworzenia wątków itd.
Moja uwaga dotyczyła jedynie tego, że w tym wątku owawia się Hippeastra, Amarylisy to zupełnie inna bajka.
Ja także mam jedną roslinkę, ktora podobno jest Amarylisem, niestety mimo różnych zabiegów "stoi w miejscu" już chyba 7 lat, cebula obwód ok 4cm nie powiększa się, ma stale od 2 do 4 liści, które kolejno wyrastaja i po kilku miesiącach żółkną i zasychają. Nie zasuszałem jej, traktując w uprawie jak młode Hippeastra. Chyba warunki mieszkaniowe - blok z płyty, wystawa wschodnia jej nie odpowiadają
Pozdrowienia
Leszek