Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hippeastrum/Amarylis ---- część 3
Autor Wiadomość
Witek 

Wysłany: 24 Luty 2007, 21:57   

Nie myslalem, ze okreslenie odmiany na podstawie kwiatow moze byc tak trudne...

lmaslo 

Wysłany: 24 Luty 2007, 23:22   

Zgłaszam się na wezwanie
Mili
Kwiat w przedostatnim poście Witka to moje Bolero z portalu www.fotosik.pl
Czy to na pewno Bolero, nie wiem, pod taką nazwą je kiedyś kupiłem.
Sprawa identyfikacji nie jest prosta, zwłaszcza, że większość naszych kwiatów pochodzi z zakupu od producentów, którzy raczej dbają o ilość wyprodukowanych i sprzedanych roślin a nie o ich prawidłową botaniczną identyfikację. Mam także wrażenie, że wiele nazw, to nazwy handlowe poszczególnych producentów. Nie znalazłem dotychczas dobrego źródła z opisem poszczególnych odmian. Kilkadziesiąt jest pokazanych pod linkami, które już na tym forum były przytaczane.
Nie zmienia to w podstawowej prawdy, że WSZYSTKIE prezentowane kwiaty są po prostu piękne.

Sprawa tych rozdwojonych płatków w prezentowanym okazie, który ma być Herculesem - to pewnie echo prób krzyżowania z jakąś "pełną" odmianą. Powinienem mieć w swoich zasobach dwie cebule, które kupiłem jedną jako Hercules, drugą jako Cantata, wierzcie mi kwitną identycznie.

Pomysł przedstawiony na tym forum, by stworzyć galerię odmian jest interesujący. Warto by było znaleźć jakiegoś profesjonalistę, który opisałby cechy charakterystyczne poszczególnych odmian. Warto by także zgromadzić kolekcję odmian botanicznych, występujących naturalnie w środowisku, skąd Hippeastra pochodzą. A może ktoś wie, który Ogród Botaniczny prowadzi kolekcję Hippeastrów bądź amarylkowatych?, tak jak np. Ogród Botaniczny we Wrocławiu prowadzi polską kolekcję bluszczów.
Pozdrowienia
Leszek

P.S.
A co mamy powiedzieć o roślinach, które wyrosną z nasion uzyskanych przez naszych forumowiczów? do jakiej będą należeć odmiany?

lmaslo 

Wysłany: 24 Luty 2007, 23:43   

Pęd kwiatowy wyrósł duży, bo roślina jest coraz starsza i silniejsza. U odmian wielkokwiatowych pędy kwiatowe wyrastaja na wysokość 50-60 cm. Wypuścił pędy z cebulek przybyszowych, bo rośliny rozmnażają się także wegetatywnie nie tylko przez nasiona. należy je oddzielić przy zasuszaniu cebuli, nie ma obawy przetrwają. Hippeastra zazwyczaj najpierw wypuszczają pędy kwiatowe a następnie liście, ale niektóre nie trzymają sie tej reguły, zależne jest to od rodzaju podłoża, warunków termicznych, świetlnych i wilgotności jaką mają na swoim stanowisku, wreszcie nawożenia. Uważam, że roślina posiadająca jednocześnie liście i kwiaty wygląda ładniej niż z samym tylko pędem kwiatowym.
U Hippeastrów kwitnienie to dopiero początek sezonowego cyklu wegetacji i nie należy krzywdzić rośliny zasuszaniem na siłę po kwitnieniu, obcinaniem liści, wstawianiem pod zlewozmywak. Teraz dopiero zacznie ona gromadzić zapasy na następny cykl kwitnienia.

Przenieś się na wątek o Hippeastrach

Pozdrowienia

Leszek

Monia123 

Wysłany: 25 Luty 2007, 12:41   

lmaslo napisał/a:
Warto by było znaleźć jakiegoś profesjonalistę, który opisałby cechy charakterystyczne poszczególnych odmian.

Ja znam z naszego forum super profesjonalistę, który na pewno potrafiłby się tym zająć. Zgadnij, Leszku, kogo mam na myśli :wink: ?
A co do nazw odmian uzyskanych z nasion przez naszych forumowiczów, to myślę, że każdy sam wymyśliłby nazwę dla swojej odmiany. Mój syn np. już ma w zanadrzu kilka nazw (np. Star Wars, Jedi, Millenium :D ) tylko mamusia musi się teraz pobawić w kolibra (tak, tak w kolibra, nie w pszczółkę :lol: ) i wyprodukować nowe odmiany 8)
A na koniec zdjęcia mojego Papillona z niedzielnego poranka

Zoe 
Moderator

Wysłany: 25 Luty 2007, 14:06   

Leszku może czas ci pozwoli i pomalutku możnaby tworzyć taki katalog. Jak nikt inny się do tej pracy nadajesz. I nie bądź zbyt skromny twoje wiadomości są ogromne.
Jeśli się zgodzisz to stworzylibyśmy taki katalog w ramach encyklopedii.

Andżelika 

Wysłany: 25 Luty 2007, 18:23   

Dziękuję za pomoc. Czyli cebulę wsadzic do nowej ziemi teraz, zaraz?
A co z tymi liśćmi? Ściąć je teraz, czy czekać aż same całkiem uschną w nowej doniczce?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 25 Luty 2007, 19:30   

Liście zostaw i poczekaj aż same zaschną. Może się tak zdażyć, że nie zaschną wcale więc jej do tego nie zmuszaj przez brak światła czy ograniczanie podlewania.

Andżelika 

Wysłany: 25 Luty 2007, 19:40   

Liście raczej nie ostaną się... Już leżą, mocno żółte.
Czyli przesadzam i normalnie podlewam.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 25 Luty 2007, 19:46   

My się chyba nie rozumiemy. Czy one już zaschły, czy zżółkły z powodu zagniwania korzeni? Czy roślina jest juz po sezonie wegetacyjnym, czy niedawno(stosunkowo) ją wsadziłaś, bo tak właśnie zrozumiałam.

lmaslo 

Wysłany: 25 Luty 2007, 19:51   

Zoe
Propozycja katalogu odmian ze zdjęciami jest bardzo kusząca.
Wolałbym z udziałem profesjonalisty, zwłaszcza opis rośliny w moim wykonaniu może być dość amatorski, a nie lubię amatorszczyzny. Botanikiem nie jestem.
Jeżeli się zgodzisz to zapraszam do wspólnego redagowania.
Proponuję zamieszczać wyłącznie zdjęcia naszych forumowiczów za ich zgodą oczywiście
Pozdrowienia
Leszek

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi