Moje appleblossom jest inne pewnie mam jakiegoś mieszańca
Ale gdybyś miał na zbyciu jakąś cebulkę kwitnącą na biało...
Dziewczyny zauważyłyście to? Prawie wszystkie kobiety mają jakieś kwiaty kwiaty i hodują je z różnym skutkiem - za to facet jak się za to zabierze, to tylko wióry lecą
Famelio
To Appleblossom w rzeczywistości nie jest tak bardzo wybarwione, mój cyfrak troczhe poprawia , zwłaszcza delikatne kolory, ale rzeczywiście jest nieco zbyt różowe, a dolne płatki za mało jasne, to raczej moje "nie trzyma" kanonu odmiany.
Białe? Poczekamy, zobaczymy.
Właściwie, to tylko hippeastra udają mi sie w domowej uprawie, chociaż chyba nie mam dla nich litości, sadzę je do bardzo lekkiego podłoża, wymagającego intensywnego nawożenia (ziemia czarna o dobrej "gruzełkowatości" pół na pół z włóknem kokosowym) Kwitną bardzo intensywnie, zazwyczaj z cebul 24-28cm mam 2 pędy kwiatowe z kwiatami 20-22cm u odmian pojedynczych, wielkokwiatowych, najczęściej te, które kwitły zima kwitna po raz drugi latem, gdy są na balkonie. Taka intensywna uprawa powoduje, że duża część cebul zmniejsza sie po sezonie, dlatego dodaję ciagle nowe cebule. Obecnie jest dość duży wybór, chociaż to co podają na etykietach sprzedawcy zgadza się w ok 50% z rzeczywistościa po zakwitnięciu. Ponadto cebule sprowadzane z Holandii są praktycznie w 100% zakażone grzybami i chyba po prostu słabsze niż pochodzące z cierpliwej amatorskiej uprawy jak za dawnych lat.
Pozdrowienia
Leszek
Już nie tylko te z Holandii. Ostatnio miałam zamiar kupić cebule u nas w markecie ale wszystkie były porażone przez czerwoną plamistość. Kto o tym nie wie to kupi bo muśli, że tak powinna wyglądać cebula.
Trochę o tej chorobie dla przypomnienia
"najgroźniejszą chorobą jest czerwona plamistość zgorzelowa wywołana przez grzyb Phoma narcisii (syn. Stagonospora curtisii). U porażonych roślin widoczne są czerwone plamy różnej wielkości na łuskach cebul i korzeniach, a także u nasady liści oraz na pędach. Chore rośliny rosną słabo, a infekcja szybko się rozprzestrzenia na całej plantacji. Konieczne jest zaprawianie cebul przeznaczonych do rozmnażania i sadzonek łuskowych, a także opryskiwanie roślin już wkrótce po rozpoczęciu wegetacji. Do opryskiwania (co 2 tygodnie) zalecane są, między innymi, środki DithaÂ-ne M-45 80 WP (0,2%) i Sportak Alpha 380 EC (0,1%)."
Tej choroby jak się pokaże nie sposób zniszczyć dlatego tak ważne są wspomniane środki ostrożności.
zoe ala taka jest prawda ze u mnie nie widziałam cebuli nie porazonej przez plamistosc,kupujesz niby ladna cebulke w ziemi,ktora puszcza listki a jak zdejmiesz jedna warstwe łusek to jest czerwono-mi sie udało wszystkie zaleczyc,w Polsce tez widziałam same z czerwonymi łuskami i plamami
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
Kasiu!
Piszesz, że je wyleczyłaś. Jak? Czym je potraktowałaś? Bo moje też są chore, ale nic złego się nie dzieje. Jednak profilaktycznie wolałabym się tego pozbyć
Pozdrawiam,
Kasia
kasiu z tego co wiem to nie da sie wyleczyc z tej choroby,mozna zaleczyc i tak tez mi sie udało,cebule wygladaja zdrowo,nie gnija,nie maja czerwonych plam,ale raz na jakis czas jakas łuska poczerwienieje,ja przede wszystkim nie mocze cebul,cebule u mnie wystaja dosyc znacznie z ziemi,zauwazyłam ze czesciej choruja cebule ktore sa zanurzone w ziemi wiecej niz do połowy,nie przelewam,zawsze wole przesuszyc niz zalac,cebule maja pod spodem normalne podloze ale wierzchnia warstwa jest wyłozona włoknem kokosowym,podlewam od dolu.Natomiast cebule zakupione niedawno,juz posadzone w podłozu,za głeboko zaczely gnic,choc zakwitły,wyjełam je z ziemi,usunełam gnijace luski i obsypałam weglem drzewnym,jak sobie podeschna to wsadze je spowrotem do ziemi,ale juz płytko
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
Zarejestrowałem się na tym forum z nadzieją otrzymania pomocy.
Dziś dostałem w prezencie kwiatka z karteczką "Amaryllis Brasbonitas" i przeszukując internet trafiłem tutaj. W hodowaniu kwiatów mam tyle doświadczenia co górnik w wyszywaniu koronek, więc próbuję zebrać jak najwięcej informacji żeby jej nie uśmiercić, w czym mam nadzieję mi pomożecie.
Nie będę się rozpisywał i przejdę do konkretów.
Z lektury tego tematu dowiedziałem się o hodowli tej rośliny następujące rzeczy:
- jest to roślina wieloletnia;
- optymalna temp. otoczenia 20-22 st. C;
- podlewać gdy wyschnie podłoże (woda z kranu czy odstana kilka dni ? Lać od góry czy do podstawka ?);
- gdy wypuści kwiat odciąć łodygę z kwiatami (przy samej cebuli ?);
- jak po odcięciu łodygi z kwiatami zaczną usychać liście też obciąć;
- gdy już się wszystko obetnie to nie podlewać do czasu, aż zacznie coś wypuszczać (jak długo to może trwać);
- jaki jest cykl życia w skali roku, kiedy wegetacja, kwitnienie ?
- jakie lubi warunki nasłonecznienia;
- czy trzeba roślinę nawozić w trakcie wypuszczania łodygi i kwitnięcia ?
- jeśli trzeba nawozić, to czym najlepiej ?
Jeżeli się mylę proszę skorygować i w miarę możliwości odpowiedzieć na pytania, bo po przeczytaniu większości postów nabrałem ochoty na zaopiekowanie się otrzymaną roślinką. Jeśli ktoś mógłby w jednej wiadomości skomasować podstawowe wiadomości o utrzymaniu przy życiu Amaryllisa to będę wdzięczny, bo nie mając doświadczenia trudno jest wychwycić wartościowe informacje przedstawione w formie ożywionej dyskusji na forum.
Za wszelką pomoc DZIĘKUJĘ
_________________ miasta dla rowerów nie dla samochodów
Aha
następny zarażony
1/. Przede wszystkiem na 99,9% to hippeastrum, nie Amarylis.
2/. Brasbonitas to chyba nazwa dostawcy a nie odmiany, chociaż jest ich ponad 600 (odmian)
3/. wstaw zdjęcie kwiatu, to będzie można spróbować ustalić jaka to odmiana
4/. Hippeastrum jest mało wymagająca rośliną, teraz trzymaj ją w temperaturze pokojowej, w jasnym miejscu, np parapet okna o wschodniej lub południowej wystawie, w połowie maja możesz wynieść na balkon, taras lub do ogrodu. Podlewanie: wodą odstaną, na podłoże (ziemię) obficie, ale tak żeby nie przelewać (odlać wodę z podstawki) jeżeli to cebula z kiełkiem to +/- raz na tydzień, w czasie kwitnienia 2-3 razy, potem 2 x w tygodniu, ale zależy to od rodzaju podłoża, najlepiej sprawdzić palcem, gdy wierzchnia warstwa jest sucha a 5mm głębiej lekko wilgotna- podlać.
Nawożenie: w okresie wzrostu pędu/pędów kwiatowych i kwitnienia 1 x w tygodniu nawozem do roślin kwitnących, po przekwitnięciu co 2 tygodnie nawozem do roślin zielonych. Roślina sama wybierze sobie okres spoczynku, gdy liście zaczną żółknąć od końców i nie będzie w środku kiełkował nowy liść, ograniczyć podlewanie aż do całkowitego wyschnięcia gdy zaschną wszystkie liście. Wtedy doniczkę z cebulą lub wyjętą z ziemi cebulę zapakować w siatkę, gazę lub woreczek z tkaniny z etykietkąopisującą odmianę lub kolor, datą zasuszenia, wynieść do chłodnej piwnicy, oglądać raz na 2 tygodnie, czy nie puszcza kiełka, wtedy posadzić.
5/. jak ja sadzę Hippeastra: Każda cebula przed posadzeniem obowiązkowo odbywa 10min kąpiel w roztworze przeciwgrzybiczym!. w specjalistycznym sklepie dostaniesz środek do zaprawiania cebul roślin ozdobnych (uwaga trujące!)
doniczka o 3-4 cm szersza niż średnica cebuli. Na dno 3cm keramzytu, na to pierwsza warstwa podłoża, u mnie od kilku lat dobra czarna ziemia o gruzełkowatej strukturze ( w dobrym sklepie zawsze mają próbki otwartych opakowań), zazwyczaj ziemie do róż bywaja dobre pół na pół z rozmoczonym włóknem kokosowym z brykietów. na tą pierwszą warstwę podłoża daję nawóz o powolnym uwalnianiu - w ilości odpowiedniej do wielkości doniczki, nastepna warstwa podłoża, cebula, i przysypać podłożem tak, zeby 1/3 cebuli wystawała na d podłożem. Podłoże tylko lekko ubić, zeby cebula trzymała się stabilnie. Podlać, czekać ok 6 tygodni na piękne kwiaty.
6/. sposób na obudzenie śpiącej cebuli: włożyć na 3-5 dni na dół do lodówki, posadzić jak wyżej.
7/. Obcinanie pędu kwiatowego i wkładanie go do wazonu to jakieś barbarzyństwo, gdyby tak miało być to Hippeastra wyrastałyby z nożem w ręce, a przecież nie wyrasta im nóż. Jak chcesz mieć kwiaty w wazonie, to idź do kwiaciarni
8/. Mając zbiór cebul będziesz musiał regulować ich wegetację, tak, żeby kwitły po kolei, okres spoczynku można wymusić ograniczając podlewanie aż do zasuszenia. Spoczynek musi trwać min 6 tygodni.
9/. Kwitnienie, często 2 x w roku to duży wysiłek dla rośliny i jest zupełnie normalne, że cebula bezpośrednio po kwitnieniu jest bardziej miękka, lub nawet mniejsza niż w momencie zasadzenia. Okres wegetacji ma zapewnić jej regenerację lub przyrost masy - dlatego ważne jest zapewnienie roślinie jasnego, ale nie w palącym słońcu stanowiska, dobrą opcją jest balkon w sąsiedztwie pnączy lub roślin zwisających, które osłonią Hippeastra przed poparzeniami słonecznymi, w tym czasie trzeba je nawozić nawozem do roślin zielonych, co 2 tygodnie. Oznaką zdrowia rośliny są silne, o soczystej zieleni szablaste liście, czasem długie na ponad metr.
10/. Hippeastra zawierają różne alkaloidy, w większości trujące, więc należy chronić je przed małymi dziećmi, i zwierzętami domowymi, większości szkodników także nie smakują. Z ciekawszych alkaloidów zawierają galantaminę, obecnie budzącą nadzieję w leczeniu choroby Alzheimera, stosowana od lat w leczeniu innych chorób układu nerwowego.
Mam nadzieję, że te informacje zachęcą Cię do uprawy Hippeastrów
Pozdrowienia
Leszek