Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hippeastrum/Amarylis ---- część 4
Autor Wiadomość
nusia 

Wysłany: 2 Marzec 2007, 09:35   

Imaslo-dzięki za wskazówki.Faktycznie ,płatki bardziej się wywineły :D
Pozdrawiam

Zoe 
Moderator

Wysłany: 2 Marzec 2007, 11:59   

Rozpędziłam się i również kupiłam ogromniastą cebulę Double Record. Widzę, żę ruszył już wzrost. Pochwalę się jak zakwitnie.

Oznaczenia Leszku podałeś prawidłowe. Każdy kto bawi sie w zapylanie dobrze by ustalił sobie odmianę i dopiero krzyżował zapisująć w pierwszej kolejności kto jest matka x kto jest ojcem.

Co do odmian diploidalnych i triproidalnych to sobie darujmy i tak większość z nas uzna to za zyteczny balast. Jeśli cię trochę Leszku interesuje genetyka to możemy podyskutować na pw.

Witek 

Wysłany: 2 Marzec 2007, 13:45   

Witajcie,

Zamieszczam kolejną serię zdjęć z następną odmianą, nieznaną. Jest ona w moim domu "od zawsze" czyli odkąd sięgam pamięcią..

Z tej odmiany mam kilka cebul przybyszowych napewno, jedna z nich już zakwita i jak widać jest identyczna jak roślina rodzicielska
Rozpiętość płatków wynosi od 13 do 15 cm, więc można ją zaliczyć do nieco drobniejszych niż nowe, modne odmiany..

I jeszcze jeden okaz, też bardzo stara odmiana, która dopiero zakwita, więc to tylko sygnał, że coś takiego mam. Zwróćcie uwagę na baardzo długie pylniki, one ulegają skróceniu w momencie, gdy dojrzeje pyłek - czyli teraz, gdy to piszę, po trzech godzinach od wykonania zdjęcia..

Nusia i Monia - piekne te wasze kwiaty... kiedy ja się doczekam na moje zamówione, pełnokwiatowe cebulki? Chyba muszę zadzwonić, bo mnie niecierpliwość zżera... :D

pozdrawiam wszystkich wiosennie...

lmaslo 

Wysłany: 2 Marzec 2007, 22:23   

Witku

Piękne kwiaty
Pierwszy to prawdopodobnie Christmas Star lub Charmeur, lub Mystery - te czerwone końce pręcików i czerwony słupek
porównaj z kwiatami na stronie
http://www.bulbsociety.or...tivarlist.shtml

Drugi to pięknie i regularnie wybarwiony okaz, który można zaliczyć do H. reticulatum
Gratulacje
Leszek

LaPasion

Wysłany: 3 Marzec 2007, 10:54   

Dziękuje Zoe za pomoc, cebulki zostały przesadzone, mam nadzieje ze ten obgryziony też zostanie uratowany, jednak ziemi nie rozgrzebywałam... chciałam sobie oszczedzić widoku jakiś robaczków ;)

Ela G.

Wysłany: 3 Marzec 2007, 18:49   

:D Czekam na rozkwitnięcie mojego hipeastrum, jak na szpilkach...

Maniek 

Wysłany: 3 Marzec 2007, 19:40   

Elu będziemy czekać razem!! :D

Witek 

Wysłany: 3 Marzec 2007, 19:48   

Leszek, porównałem zdjęcia i jestem przekonany, że może to byc odmiana Christmas Star. Wykluczyłem Charmeur ze względu na to, że u moich są wyraźne prążki białe i czerwone naprzemian, po obu stronach środkowej białej pręgi. Natomiast Mystery nie ma tej białej pręgi. W katalogu jest jeszcze "mystery" wyhodowana przez Marca Hachadourian'a ale wydaje mi się że ta odmiana ma węższe płatki od mojej i pręga środkowa nie jest biała lecz zielona, zakończona jak strzałka, podczas gdy u mnie jest to pędzelek. I jeszcze te bardzo wyraźne prążki w Christmas Star.
Bardzo dziękuję za pomoc...
Dopisane: od razu podpisałem doniczki...

Ela G. - myślę, że za trzy dni sie rozwinie... wytrzymaj... :D

Puściłem maila do Krakowa i dowiedziałem się, że w poniedziałek moje cebulki zostaną wysłane. Bardzo sie cieszę...

Pozdrawiam wszystkich...

Monia123 

Wysłany: 4 Marzec 2007, 00:18   

Dziękuję za komplementy pod adresem mojego hipeastrum. Witku, śliczne te Twoje odmiany, zwłaszcza ta druga b. mi się podoba :P .
Leszku, proponując mi żebym zrobiła coś z kolorem białym w moim aparacie, chyba nie zdajesz sobie sprawy ze swojej propozycji :D Ja w tych sprawach jestem jak liście z moich roślinek - z i e l o n a!!! To i tak cud, że w ogóle cokolwiek zamieszczam na forum :D Oto dzisiejsze zdjęcie Double Record - rozwinął już cztery kwiaty, a kolejnych sześć czeka na swoje "pięć minut" 8)

A na koniec zamieszczam zdjęcie kwiatu, który dziś się rozwinął - jest b. duży (rozpiętość "skrzydeł" 20 cm). Miała to być odmiana Aphrodite, ale niestety nią nie jest :( . Będę wdzięczna za pomoc w określeniu odmiany. Jej kolor to pomarańcz od bledszego po mocno wybarwiony.

Odrobinkę pogmerałam w zdjęciach. Zoe

nusia 

Wysłany: 4 Marzec 2007, 09:25   

Witam!
Monia on mi wygląda na Dancing Queen.Mój też tak wyglądał.
:D
A tak moja Lady wygląda dziś :)
Pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi