Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hippeastrum/amarylis ---- część 6
Autor Wiadomość
makosz11 

Wysłany: 30 Październik 2007, 17:56   

Wznoszę modły do nie wiem kogo by tym razem przesyłka nie ... nie...nie zaginęła

wiolek 

Wysłany: 30 Październik 2007, 18:03   

wypluj te słowa! szybciunio! co prawda ten cyklamen nie ma już tak pięknego koloru jak tamten, ale i tak jest śliczny

nusia 

Wysłany: 30 Październik 2007, 18:32   

Witam!
Kwitnie u mnie taki: :grin:

lmaslo 

Wysłany: 30 Październik 2007, 19:15   

Bardzo piękny
Te wąskopłatkowe odmiany mają nieładny zwyczaj krótkiego kwitnięcia, dobrze by było trzymać go w pomieszczeniu dość chłodnym.

Gratulacje
Leszek

poli 

Wysłany: 30 Październik 2007, 19:18   

Niusia - przepiękny :mrgreen:

Pozdrawiam

lmaslo 

Wysłany: 30 Październik 2007, 19:30   

A teraz Red Lion, który zechciał kwitnąć po raz trzeci w jednym sezonie wegetacyjnym, nie wiem co będzie z następnym kwitnieniem, bo wyraźnie zbiera się do zakończenia wegetacji.

Oraz cebula Apple Blossom, która mimo zaprawiania wykazuje objawy zainfekowania grzybiczego- czerwone kropki na żywej łusce po zdjęciu suchych.

Jeżeli roślina nie jest przelewana i ma dobry drenaż w doniczce (2cm keramzytu) to nie ma to w zasadzie żadnych konsekwencji. Przy nadmiernym podlewaniu cebula może gnić. Obecnie w sklepach odrodniczych dla upraw amatorskich roślin cebulowych dostępny jest tylko Kaptan, jak widać nie całkiem skuteczny.
Ja kąpiel w Kaptanie urządzam przed posadzeniem każdej cebuli, niezależnie czy ma objawy infekcji.
Uwaga!
Cebulki przybyszowe, które dzisiaj wysłałem pochodzą od tej rośliny. Zaprawiać.

Pozdrowienia

Leszek

makosz11 

Wysłany: 30 Październik 2007, 20:11   

Nusia,ale fikuśny...jaki szczodry w kwiaty...piękny...ja dopiero tutaj,na forum, poznaję urodę tych roślinek.

Odpowiedz do tematu