Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak pielęgnować ANGINKĘ?
Autor Wiadomość
mistique 

Wysłany: 11 Sierpień 2007, 22:26   Jak pielęgnować ANGINKĘ?

Witam. Jakiś czas temu dostałam od koleżanki anginkę. Pamiętam jeszcze z dzieciństwa, że taki kwiatek stał u nas w domu. Niestety nie mam zielonego pojęcia jak go pielęgnować. W tej chwili roślinka strasznie wybujała i nie wiem co mam z nią zrobić... Przecież powinna się pięknie rozkrzewić a u mnie rośnie jeden badyl :sad: Proszę o radę jak mam z nią postępować

Abu 

Wysłany: 11 Sierpień 2007, 22:49   

Anginka, czyli geranium pachnące, tak?

Żeby się rozkrzewiła - zetnij czubek - ja tak robię, jak moja badyleje.
Specjalnych zabiegów to ona nie wymaga :wink: podlewam ja "na palec" - nie zraszam, stoi jakieś 1,5-2 m od okna. Pięknie rośnie.

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 12 Sierpień 2007, 01:03   

Abu napisał/a:
badyleje

Abu, co za piękne słówko - zakochałam się :mrgreen:
mistique, czy ty wiesz co znaczy "na palec" ?

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

Honorata 

Wysłany: 12 Sierpień 2007, 10:39   

Cytat:
Anginka, czyli geranium pachnące, tak?

no nie wierzę że ja masz... :shock: wypytuje znajomych o nią i nikt nie ma :( a właśnie kojarzy mi się że jak byłam mała to anginka stała w domu i pachniała jak sie nią potrząsnęło :lol: dlatego chciałabym ja mieć :roll:
może jak kiedyś przytniesz to mogę liczyć na sadzonkę ?? :mrgreen:

krysp50 

Wysłany: 12 Sierpień 2007, 11:04   

Widzę,żę teraz zapanowała znowu moda na geranium.Mam ją od paru lat i jak tylko trochę podrośnie to ją obcinam.Można z niej formować różne kształty - kula,stożek.Nie jest kapryśna, tylko lubi dużo pić.Najłatwiej poznać po oklapniętych liściach,u mnie najlepiej rośnie na parapecie od strony południowo-zachodniej - szyby z filtrami. W tym roku jakoś ciężko było odcięte szczepki ukorzenić.Tzn,ja po przycięciu wkładam do wody do wazonika - jak wypuszczą korzenie, to do ziemi.Ale może pora była nie ta.Nastepne cięcie za ok.miesiąc.
Honoratko - mieszkam bliżej to i chyba szybciej dotrze.Podaj adres, a przy najbliższym cięciu - masz.....

Honorata 

Wysłany: 12 Sierpień 2007, 13:33   

krysp50 napisał/a:
Honoratko - mieszkam bliżej to i chyba szybciej dotrze.Podaj adres, a przy najbliższym cięciu - masz.....

Masz rację- mieszkasz bliżej, więc lepiej ciebie poproszę :mrgreen: juz ślę adres na PW i będę czekać na cięcie

:mrgreen: Abu narazie podziekuję :smile:

mistique 

Wysłany: 12 Sierpień 2007, 21:14   

[quote="JeyDee]
mistique, czy ty wiesz co znaczy "na palec" ?[/quote]Tak wiem, dzięki :smile: Dzięki serdeczne za rady Abu i krysp50 :smile: od razu wezmę się za podcinanie :smile:

Abu 

Wysłany: 12 Sierpień 2007, 22:40   

Mnie się ten zapach już zawsze będzie kojarzył z jedną z babć :oops: z drugą to będzie naftalina :lol:
Gdyby ktoś chciał bardzo geranium - to nie ma problemu, albo utnę u babci, albo swoje potnę :grin: rośnie błyskawicznie :wink:

Odpowiedz do tematu