Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie macie kwiaty w domu ?
Autor Wiadomość
Petra 

Wysłany: 22 Marzec 2006, 15:26   

Witam
Ja też się pochwalę
Mam 3 hoje każda inna odmiana, zamię, kilka rodzajów hipeastrum, cykasa, Storczyki: 8phalaenopsisy, 3 dendrobia,9 cymbidiów. 2 vandy, cycnodesa, 2 zygopetala, propetalum, catleje, 10 gloksini, strelicje, cliwię, cyclameny,mniej więcej to wszystko.
Pozdrawiam Iwona

Zoe 
Moderator

Wysłany: 22 Marzec 2006, 16:43   kolekcja

Gratulacje!!!!
Taka kolekcja ! Pozazdrościć mieszkania w którym to wszystko znalazło swoje miejsce.
Ja jestem na etapie szukania większego stąd ta refleksja. Ale do rzeczy, mając taką kolekcję zgromadziłaś wiele doświadczeń. Mam nadzieję, że się nimi podzielisz z resztą forumowiczów.

Gość

Wysłany: 22 Marzec 2006, 16:44   

Piękna kolekcja. Chętnie zobaczyłabym zdjęcia Twoich storczyków i hoi w trakcie kwitnienia. To musi być piękny widok.. Witaj na forum.

Petra 

Wysłany: 22 Marzec 2006, 16:52   

Witam
Co do moich kwiatów to w większości preferuję storczyki. Część ich zdjęć jest tutaj
http://www.orchidarium.pl....php?f=1&r=4245
Choć nie przeczę ,lubię też inne kwiaty do zdjęć których dodam z czasem linki.
Pozdrawiam Iwona

Petra 

Wysłany: 22 Marzec 2006, 17:06   

A tu jest zdjęcie jednej z moich hoi (jej kwiatu) druga i trzecia nie kwitły w zeszłym roku, jedna z racji przycięcia dość mocno wszystkich pędów, a trzecia jest jeszcze za mała.

A tu zdjęcia niektórych moich cymbidiów
......
Pozdrawiam Iwona

Petra 

Wysłany: 22 Marzec 2006, 17:12   

zorka

Wysłany: 23 Marzec 2006, 21:42   

Piękna kolekcja , naprawdę jest się czym chwalić , życzę aby pięknie rosły i kwitły :D :D :D

Petra 

Wysłany: 23 Marzec 2006, 22:07   

Cieszę się że się spodobają, no cóż każdy z nas ma swoje ulubione roślinki, Ty zapewne też i napewno są bardzo ładne i oryginalne, pewnie jest na czym oko zawiesić.
Pozdrawiam Iwona

kasia 

Wysłany: 24 Marzec 2006, 09:04   

to ja mam takie pytanko, widze ze pasjonujesz sie cymbindium, jak zle napisalam przepraszam, ale mam zamiar go zakupic ale jednoczesnie sie boje ze nie podołam, czy to wymagajacy storczyk?

Petra 

Wysłany: 24 Marzec 2006, 09:20   

Kasiu jak dla mnie to cymbidium nie jest wymagające. w czasie wzrostu potrzebuje słońca, ale nie palącego, podlewania po przeschnięciu podłoża, i częstego nawożenia, kwitnie z dojrzałych pseudobulw, by go pobudzić do kwitnienia zostawia się go na dworzu do końca pazdziernika (chodzi tu o to by była duża różnica temperatur między dniem a nocą co w tym okresie nie stanowi problemu), zaczyna kwitnąć już po paru miesiącach, po kwitnieniu daje się mu miesiąc odpoczynku, w kwietniu wystawia się go na balkon, wtedy może znowu ponownie zakwitnąć latem. Czyli od kwietnia do pazdziernika stoi na balkonie (lub do pierwszych przymrozków), nie wymaga zraszania, przy podlewaniu trzeba pamiętać by nie zalać młodych przyrostów bo są bardzo wrażliwe na gnicie, więc podlewa się go przez zanurzanie doniczki w naczyniu z wodą, nie wolno zostawiaś wody na podstawce, zazwyczaj moje podlewam w wannie a po pozbyciu się nadmiaru wody odstawiam na miejsce.
Pozdrawiam Iwona

Odpowiedz do tematu