Piękne zdjęcia ...mój jeszcze nie kwitł, mam nadzieję że zakwitnie wkrótce..bo widok imponujący, liście ma podobne do bananowca i na początku myślałam że nim jest, ale mam bananowca i jednak róznica jest w wyglądzie..
Twoja Babcia też ma zamiłowanie do kwiatów, więc to chyba jest dziedziczne, bo moja też...a teraz ja przejełam
A co do tamtej roślinki to chciałabym żeby to była Clivia, bo mi się już od dłuższego czasu marzyła
Faktycznie ma takie dość grube korzenie.....Ciekawe ile trzeba czekać aż podrośnie i zakwitnie...hmmm
A Twoja już kwitła? Jaki ma kolor pomarańczowy czy taki jaśniejszy jakby beżowy?
Storczyka na razie jeszcze nie mam...chyba nie jest zbyt prosty w hodowli....no i nie mam już miejsca w pokoju na te wszystkie roślinki...bo już się dżungla zrobiła Ale storczyki są przepiękne i pewnie kiedyś się pokuszę o jakiś egzemplarz
Zrobiłam kilka fotek moich kwitnących kwiatów..które spróbuję tu wstawić..ale nie bardzo wiem jak to zrobić....hmmm
Do Kasi: Mój hibiscus jest taki ciemno czerwony jakieś takie bordo..kwitnie po raz pierwszy, a z Twojej kolekcji podoba mi się ten żółtawy... śliczny jest
Zoe wstawię fotki nie znanych mi roślin jeśli coś Ci przyjdzie na myśl będę wdzięczna za info
Pozdrawiam
Moja cliwia jest pomarańczowa z żółtym środkiem.
http://www.viridis.net/plants/clivia.html - taka jak ta. Na młodym odroście zakwitła po dwóch latach i kwitnie co roku. Jest tylko z nią problem. Mianowicie jak ma za dużo słońca to kwitnie w tym miejscu gdzie wychodzą liście (nie ma tego długiego na którym są kwiatki.) Jak ma za mało światła to wogóle nie kwitnie. Ciężko jej dogodzić. W naturalnych warunkach rośnie pomiędzy skałami w cieniu wysokich drzew. Jak już wypróbujesz wszystkie miejsca w domu i trafisz na to najlepsze to odwdzięczy ci się nawet dwa razy w roku.
Do Agaty: Ja mam Clivię o ile to na pewno jest ona od 2 tygodni...
Hmmm...nie sądziłam że jest ona taka kapryśna
Na południowy parapet raczej się nie nadaje, więc też będę miała ciężko ją udomowić jak należy...ale czas pokaże
Fajna ta stronka..ale ciężko ze zrozumieniem tekstu zdjęcia ciekawe...
P.S. wydaje mi się że ta pomarańczowa jest najładniejsza.
Najlepiej postaw ją w półcieniu. Nie lubi bezpośredniego słońca. Nie lubi przekręcania doniczki i ciężkiej ziemi. Ma płytki system korzeniowy więc wsadź ją do szerokiej nie koniecznie głębokiej donicy. Lubi glebę przepuszczalną. Na dno doniczki daj jakiś kamyczków , do ziemi też dosyp.(możesz dać perlit) Wtedy będzie miał dużo powietrza w korzeniach. Nie lubi zalewania. Lepiej przesuszyć niż przelać.
Do Gagatka: krasnokwiaty są przepiękne. Kilka tygodni temu udało mi się kupić (po wielu latach poszukiwań) piekną, dużą cebulę tego kwiatka. Od tego czasu stoi w doniczce (przykryta do połowy ziemią - tak gdzieś wyczytałam) i nic. Ani korzeni, ani pędów - sama cebula. Mogłabyś napisać co robię nie tak? Będę bardzo wdzięczna.