Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kawa arabska
Autor Wiadomość
ewalukas 

Wysłany: 13 Lipiec 2007, 17:17   

Ostatniego dnia maja wsadziłam nasionka kawy do ziemi, wczoraj zobaczyłam, że zaczynają kiełkować :mrgreen:

anamat 

Wysłany: 13 Lipiec 2007, 18:22   

Ewciu to kiedy zapraszasz nas na kawę :mrgreen:

ewalukas 

Wysłany: 13 Lipiec 2007, 18:33   

W każdej chwili :mrgreen:

1952.r 

Wysłany: 19 Lipiec 2007, 16:56   Witam!

Proszę o podpowiedż,czy ta roślinka to jest kawa?kupiłam dwa lata temu w doniczce były
trzy,jedna się złamała(znaczy nie sama)-wypadek :cry: doniczka z nazwą wylądowała w
śmieciach i zapomniałam CO TO JEST.Dzięki za podpowiedż.Wedle życzenia tellerko :lol:

kasia 

Wysłany: 19 Lipiec 2007, 17:44   

mozesz zrobic zdjecie samych pedow?od ziemi?te łyse mam na mysli.Nie sadze zeby to była kawa,kawa charakterystycznie wypuszcza młode liscie sa one zlozone jak rece do modlitwy a potem sie rozchylaja,u ciebie tego nie widze,poza tych kawa ma charakterystyczniejsze unerwienie

1952.r 

Wysłany: 19 Lipiec 2007, 18:11   

Łodygi faktycznie są"łyse"liście dolne odpadły w ub.r.mają pół cm.a liście są miękkie,cienkie.W dotyku jakby omszone ale nie są.Lubi zraszanie,aparat pojechał
z córką na mazury.

kasia 

Wysłany: 19 Lipiec 2007, 18:19   

łodygi kawy maja schodzaca łuszczaca sie kore,nawet te młode,liscie gladkie,błyszczace

1952.r 

Wysłany: 19 Lipiec 2007, 18:42   

Dzięki Kasiu,łodygi są jasno zielone i nie widzę złuszczenia.Wychodzi na to że będę musiała poprosić Zoe o przeniesienie tego postu w inny temat.Jeszcze raz wielkie dzięki.

Lila2006 

Wysłany: 19 Lipiec 2007, 19:22   

Jolu, a czy ta roślina jest może pnączem, czy ma jednak sztywne wzniesione pędy? Pytam dlatego, że ta roślina pokazana przez Zoe wydaje mi się podobna, ale to pnącze :???:
http://www.floraforum.net...-vt1455,700.htm

Niestety też nie wiem co to może być :???: Obszukałam już wszystko co możliwe i nic nie znalazłam :evil:

1952.r 

Wysłany: 19 Lipiec 2007, 23:35   

Mnie też się tak zdawało,moje "zielicho"!!!ma miękkie łodygi i cienkie ok.pół cm.
Widać na zdjęciu że ma drabinkę,podwiązałam bo łodygi się pochylały.Liść wychodzący z góry jest zwinięty,dopiero z czasem się otwiera.Wszystkie liście są bardzo delikatne i cienkie.Dwa lata temu jak kupiłam nie zraszałam i dlatego się ogołocił od dołu.Liście ma bardzo specyficzne i podobne do kawy ale teraz nie wiem co mam?? :cry: :cry:

Odpowiedz do tematu