załoze kilka watkow o moich roslinach, bo chyba w jednym watku nie wypada,,a wiec tym razem kawa arabska, dostałam ja w niezbyt ciekawym stanie, jasnozielone liscie (brak nawozu i nadmiar swiatła) w przymałej doniczce, jest przesadzona , wypuszcza swieze liscie, ale stare nadal brązowieja,mam nadzieje ze na zdjeciu widac,kaloryfer pod parapetem jest ale wlaczany jest rzadko a jesli juz to kłade mokre reczniki, wiec co moze byc przyczyna?
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
Rośliny np. zagłodzone lub źle uprawiane mają małe liście, najczęściej jasozielone. Jeśli zaczniemy o roślinę dbać prawidłowo wówczas pojawią się prawidłowej wielkości i wybarwienia liście, które są "wydajną fabryką".
Po pewnym czasie roślina zaczyna pozbywać się tych starych. Poprostu one nie działają tak sprawnie i stanowią balast.
faktycznie to tak wyglada, te nowe liscie sa o wiele wieksze od tych wczesniejszych i zywozielone, z ta kompozycja to dobry pomysł,trzeba wymyslec tylko co dosadzic moze fitonie? tylko ze ona jest niska,,
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
Kawa jest dość wymagająca więc rośliny towarzyszące muszą być z tych co za wiele nie potrzebują. Może to być któraś z odmian peperomii na pzrykład. Jest ich tyle odmian.