Nie znalazłam wątku dotyczącego koleusa, a może tylko ślepa jestem
Widzę wątki o gardenii, hibiskusie i innych, ale o pokrzywce nie.
Może warto założyć? To dość popularna roślinka
Swojego koleusa kupiłam za całe 1,20 zł w botaniku. Stoi sobie na balkonie i pięknie rośnie. Zrobiłam z niego mnóstwo roślinek, które poszły w świat W domku w jednej doniczce mam mieszanką trzech różnych, w drugiej mieszankę dwóch. Z tego co czytam w mojej książce to pisze, że kwiaty należy usuwać, bo bardzo osłabiają roślinę. Z domowych usuwam, z balkonowego nie. W sieci wyczytałam, że nie jest to konieczne. Jak to jest?
Będąc w Bieszczadach widziałam mega wielkiego koleusa, miał ok 1 metra wysokości i był z kwiatami. Mój balkonowy ma ok 0,5 metra. Chciałabym się doczekać takich okazów w domu, ale z drugiej strony, jeżeli kwiaty faktycznie należy usuwać, to będę to robiła, żeby roślinka była silna.
Kwiaty nie muszą być usuwane, ale jak się usuwa to pokrzywka ma ładniejsze liście i pokrój. Tyle teoria.
Twoje doświadczenie tego nie potwierdza ? Ja mam wrażenie, że z kwiatami koleus leci w górę i liście drobnieją. Więc usuwam
Wiesz, ten koleus który kwitnie, to taki, z którego robię nowe Tak więc i tak go ciacham często. Kwitnie, bo ładnie zdobi skrzynkę balkonową Ale liście ma dość duże...
A w domu usuwam, więc nie zauważyłam jeszcze nic