Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Krasnokwiat Katarzyny
Autor Wiadomość
Grażyna07 

Wysłany: 20 Wrzesień 2007, 20:18   Krasnokwiat Katarzyny

Juz przekwitł.Przeczytałam gdzieś,że należy powoli przerwać podlewanie,a na wiosnę znów posadzić.Wczoraj natomiast przeczytałam,że należy cały czas trochę podlewać,aby nie stracił liści. Ja juz przestałam go podlewać i liscie lekko zółkną.Co teraz zrobić? Wznowić podlewanie ,czy zasuszyć?

aechmea 

Wysłany: 20 Wrzesień 2007, 20:30   

skoro liście już żółkną to bym nie podlewała i trzymała w chłodnym miejscu. Ja mam je w domu, (w sezonie na balkonie), poza sezonem trzymam w chlodnym miejscu, podlewam bardzo mało.

Mirabilis 

Wysłany: 21 Wrzesień 2007, 12:50   

Ja przestałam podlewać już w sierpniu. Liście dopiero teraz wykazują niedobór wody. Do zimy wszystkie uschną. Z braku miejsca zimuje w ... kuchni pod zlewem. Na wiosnę, gdy cebula "ruszy" przesadzam do nowej ziemi. Kwitnie co roku, więc aż tak źle chyba u mnie nie ma :mrgreen:

Ela G.

Wysłany: 21 Wrzesień 2007, 19:36   

Mó stoi jeszcze na polu w niezłej kondycji- ochlapany tylko błotkiem po ostatnich deszczach. Nie myję, bo już niedługo zgubi liście a tak mocno bym zmoczyła ziemię....

BASIA TEL 

Wysłany: 22 Wrzesień 2007, 22:20   

a ja poluję na niego już tyle lat,i nie widieł w Płocku ,ani okolicy ,chyba zamglony wzrok :shock: :shock:

Mirabilis 

Wysłany: 23 Wrzesień 2007, 09:27   

BASIA TEL napisał/a:
a ja poluję na niego już tyle lat,i nie widieł w Płocku ,ani okolicy ,chyba zamglony wzrok :shock: :shock:

U nas pokazuje się w sklepach ogrodniczych między między cebulami roślin ogrodowych. Jako roślinę w doniczce też nigdy nie spotkałam.

BASIA TEL 

Wysłany: 23 Wrzesień 2007, 20:16   

cenna wiadomość,dzięki :mrgreen:

Monia123 

Wysłany: 4 Październik 2007, 18:36   

Ja kupiłam cebulę na wiosnę w Auchan :mrgreen: . Mam pytanko: mój krasnokwiat stoi na parapecie zachodnim, rzadko podlewany, pięknie zakwitł latem, w tej chwili ma zielone liście: co mam zrobić - przestać podlewać i zasuszyć, czy przenieść do garażu (oświetlonego) i tam go przetrzymać takiego jaki jest?

Ela G.

Wysłany: 5 Październik 2007, 08:38   

Ja wstawiam tak jak jest / tylko nie za bardzo mokry, bo zgnije/ do piwnicy i rzadko - tak po ociupince wody czasem, żeby nie zasechł. Tak stoi do wiosny. Gubi zimą liście i tylko takie kikutki nowych pędów całą zimę śpiące widać. Ale są różne odmiany - więc i takie co nie gubią liści. Dopiero po pierwszej zimie zorientujesz sie co masz. Moje są wielkie i traktuję je jako rosliny ogrodowe- od wiosny donice stoją na polu.

tu zimujący w piwnicy- ale już w kwietniu wypuszcza pędy liściowe

tu w czerwcu- już ładne, duże liście

wypuszcza pąki kwiatowe w lipcu

kwitnący w pełnej krasie

kwiatostany zamieniają się w nasiona

bona 

Wysłany: 5 Październik 2007, 20:06   

słyszałam że można go rozmnażać z cebul przybyszowych,nasion i...liści ale nie wiem napewno,jak ktoś go ma to może spróbuje :smile:

Odpowiedz do tematu