Witam i z miejsca proszę o radę: jakie kwiaty można wstawić do łazienki (jest okno od strony północnej). Ciekawa jestem, czy istnieją jakieś szczególne zalecenia co do gatunku i sposobu podtrzymywania go przy życiu:)
Z góry dziękuuję
Amatorka Z Dobrymi Chęciami
Podejrzewam, że jest tam dość ciemno. W tym pomieszceniu trzeba dość często otwierać okno. Zatem musisz kwiatka zestawiać bo zimą zmarznie.
Musi to być zatem kwiatek lubiący cień, stosunkowo nieduży. I stosunkowo niedrogi, żeby nie było żal jak spadnie z parapetu, kiedy podmuch wiatru bardziej otworzy okno. Na początek spróbuj bluszczu.
Kup odmianę z zielonymi liśćmi. Bluszcz o pstrych liściach wymaga więcej światła. Możesz spróbować uprawiać Ficus pumila. Spokojnie jest to mała roślinka pnąca o małych listkach. Sama czepia się podpór. Możesz włożyć do doniczki kratkę, pałąk. W stosunkowo krótkim czasie obrośnie go cały. Ja miałam go rozpięty na stelażu w formir kuli. Kula była zrobiona z drutów/potrzebne męskie sprawne ręce/. Po obrośnięciu nie było ich w ogóle widać. Jeśli się nadmiernie rozrosną można przystrzyc. Będą bardziej gęste. Polecam Ci te dwie różne rośliny aby sprawdzić na ile jest tam światła. Fikus potrzebuje więcej światła niż bluszcz. Pamiętaj o jednym nie kupuj roślin o pstrych liściach. Chyba, że chcesz mieć rośliny z zasychającymi brzegami liści. Jeśli chcesz jeszcze coś wiedzieć pisz.