Myślę, że jej uprawa nie różni się od uprawy pozostałych palm może z jednym wyjatkiem. Ponieważ jest jedną z mniejszych drzew więc będzie znosiła odrobinę mniej światła. Nie mniej w naszych domach ma to małe znaczenie bo i tak ilość światła jak jest jest zdecydowanie mniejsza niż w tropikach więc najlepsze miejsce to bezpośrednio za firanką lub szklarnia.
planuję ustawić ją w północnej łazience na poddaszu.. bedzie cieplej niż w pozostalych pomieszczeniach i większa wilgotność
a i dekoracyjnie ozdobi łazienkę w drzewie (ma być teak)
Noo piękna naprawdę jest.. ale wyobraź sobie moje zdziwienie jak mąż wszedł z takim pięknym kwiatem na dzień kobiet
stoi sobie teraz u nas w sypialni nad naszymi głowami
za rok będzie stała w nowym domku z innymi swoimi kuzynkami
i mam nadzieje że bedzie jej u nas dobrze
Palma tej musisz zapewnić n/w warunki:
Stanowisko:jasne ,ale nie w pełnym słońcu i ciepłe nigdy poniżej 20*C
Podlewanie:stała wilgotność powietrza i podłoża.
Zimą mniej podlewać ,częśćiej zraszać.
Przy niewystarczającej wilgotnośći i "zimnych stopach" następuje zatrzymanie wzrostu.
Wskutek nadmiernej wilgotności powietrza - liście mogą żółknąć.
Nawożenie: co miesiąc,wiosną i latem
Palma jest piękna, nie jest zbyt łatwa w uprawie,ale odpowiednio pielęgnowana może przeżyć w zamkniętym pomieszczeniu ponad 10 lat,ale wtedy będziesz juz mieć piękne drzewo.
Domyślam sie,że masz juz w swojej kolekcji więcej gatunków palm.
Pochwalisz się?Bardzo proszę.
Pozdrowienia dla Twojego męża - to musi być wspaniały facet.
co do palmy wachlarzowatej to czytałam na innych forach że lubi temperature powyżej 18 stopni i w zasadzie tylko zraszanie oraz jak doniczka stoi sobie na żwirku mokrym (parowanie) .. niestety będzie musiała sie obejść bez zrasznia do momentu przeprowadzki (ewentualnie kompiel pod prysznicem ) a to za rok
co do innych palm to mam dwie tego samego gatunku i choduje je u siebie w biurze bo w obecnym pokoiku niememy miejsca (reszta kwiatów poupychana po rodzinie)
niemożemy sie doczekać przeprowadzki
i salonu palmowego