Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Moj cyklamen padl :(
Autor Wiadomość
Mikołaj 

Wysłany: 6 Luty 2007, 08:11   

Ja w zimę cyklameny przenoszę do piwnicy. CZekają do wiosny i są piękne kwiaty. Była kiedyś taka książeczka chyba w poradniku omowych kiedy okres spoczynku, kiedy przesadzać.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 6 Luty 2007, 08:16   

W sytuacjach w których nie wiesz co jest grane pierwszym odruchem powinno być wyjęcie kwiatka z doniczki, to mu wbrew pozorom nie zaszkodzi a ty będziesz wiedziała jak wygląda ziemia i korzenie w doniczce.
Jeśli wszystkie liście wyglądają jak by nie było wody a ziemia jest wilgotna to najprawdopodobniej ma za mokro. Ale to możesz stwierdzić właśnie w ten sposób. Wówczas w przypadku tej pory roku i tej rośliny trzeba trochę ręczników papierowych i osuszanie ziemi owijając ją ręcznikiem i lekko obciskając. Na miejsce wyciągnętej wody wejdzie powietrze i korzenie zaczną oddychać.

Poza tym jest to okres kiedy roślina zaczyna przygotowywać się do spoczynku i dość duże ilości zasychających liści to jest normalne, ale nie wszystkie jednocześnie.

ainka

Wysłany: 6 Luty 2007, 13:28   

Raczej on nie jest przelany bo ma suchutko. Teraz podlewam je mniej i zastanawiam sie kiedy przychodzi pora aby one szly na spoczynek.

Przemo

Wysłany: 13 Luty 2007, 12:08   

Cyklamen jak zacznie gubić kwiaty tzn. zaczną więdnąć to się je ucina przy liściach i podlewa coraz mniej by zaschły liście a jak zaschną należy je oderwać, wyjąć bulwę z ziemi i wynieść do chłodnego to już okres spoczynku(około dwóch miesięcy) potem sadzimy do większej o 4 cm w średnicy doniczki i zaczynamy podlewanie.

Motylka 

Wysłany: 13 Luty 2007, 17:41   

Ja mam pytanie jeśli chodzi o mojego cyklamena.Teraz jest w stanie spoczynku w zaciemnionym ,dosyc chłodnym pomieszczeniu.Kiedy powinnam go wyjac i zacząc podewac?

Przemo

Wysłany: 13 Luty 2007, 20:45   

Motylka napisał/a:
Ja mam pytanie jeśli chodzi o mojego cyklamena.Teraz jest w stanie spoczynku w zaciemnionym ,dosyc chłodnym pomieszczeniu.Kiedy powinnam go wyjac i zacząc podewac?

A kiedy wszedł w stan spoczynku?

Motylka 

Wysłany: 13 Luty 2007, 20:53   

No z jakiś miesiac temu ,moze połtora(własnie dokladnie nie pamiętam)A ile moze najdłużej lezec a ile najkrócej?A jak wsadzę do nowej doniczki to czym mam pierwszy raz podlac juz do padstawki czy do doniczki?

Przemo

Wysłany: 13 Luty 2007, 22:01   

Wsadź go sobie do doniczki około 10-15 marca i zacznij go podlewać do doniczki dopóki nie zaczną wybijać pierwsze liście wtedy na podstawek, cyklamen powinien odpoczywać co najmniej dwa lub trzy miesiące więc możesz go wsadzić w ziemię i koniecznie w większą doniczkę niż ta w której rósł( o 2-4 cm średnicy) nawet dopiero pod koniec marca( nawet to będzie lepsze. :D :D :D

ainka

Wysłany: 13 Luty 2007, 22:09   

Czyli w stanie spoczynku nie podlewamy cyklamenow? Czy ja dobrze zrozumialam?

Przemo

Wysłany: 13 Luty 2007, 22:31   

Pewnie że nie cebule muszą zaschnąć po okresie wegetacji i podczas spoczynku nie podlewamy wcale i do tego trzymamy w chłodniejszym pomieszczeniu( a jak takiego nie mamy to w dolnej szufladzie lodówki.) :D :D :D

Odpowiedz do tematu