Ja w zimę cyklameny przenoszę do piwnicy. CZekają do wiosny i są piękne kwiaty. Była kiedyś taka książeczka chyba w poradniku omowych kiedy okres spoczynku, kiedy przesadzać.
W sytuacjach w których nie wiesz co jest grane pierwszym odruchem powinno być wyjęcie kwiatka z doniczki, to mu wbrew pozorom nie zaszkodzi a ty będziesz wiedziała jak wygląda ziemia i korzenie w doniczce.
Jeśli wszystkie liście wyglądają jak by nie było wody a ziemia jest wilgotna to najprawdopodobniej ma za mokro. Ale to możesz stwierdzić właśnie w ten sposób. Wówczas w przypadku tej pory roku i tej rośliny trzeba trochę ręczników papierowych i osuszanie ziemi owijając ją ręcznikiem i lekko obciskając. Na miejsce wyciągnętej wody wejdzie powietrze i korzenie zaczną oddychać.
Poza tym jest to okres kiedy roślina zaczyna przygotowywać się do spoczynku i dość duże ilości zasychających liści to jest normalne, ale nie wszystkie jednocześnie.
Cyklamen jak zacznie gubić kwiaty tzn. zaczną więdnąć to się je ucina przy liściach i podlewa coraz mniej by zaschły liście a jak zaschną należy je oderwać, wyjąć bulwę z ziemi i wynieść do chłodnego to już okres spoczynku(około dwóch miesięcy) potem sadzimy do większej o 4 cm w średnicy doniczki i zaczynamy podlewanie.
Ja mam pytanie jeśli chodzi o mojego cyklamena.Teraz jest w stanie spoczynku w zaciemnionym ,dosyc chłodnym pomieszczeniu.Kiedy powinnam go wyjac i zacząc podewac?
Ja mam pytanie jeśli chodzi o mojego cyklamena.Teraz jest w stanie spoczynku w zaciemnionym ,dosyc chłodnym pomieszczeniu.Kiedy powinnam go wyjac i zacząc podewac?
No z jakiś miesiac temu ,moze połtora(własnie dokladnie nie pamiętam)A ile moze najdłużej lezec a ile najkrócej?A jak wsadzę do nowej doniczki to czym mam pierwszy raz podlac juz do padstawki czy do doniczki?
Wsadź go sobie do doniczki około 10-15 marca i zacznij go podlewać do doniczki dopóki nie zaczną wybijać pierwsze liście wtedy na podstawek, cyklamen powinien odpoczywać co najmniej dwa lub trzy miesiące więc możesz go wsadzić w ziemię i koniecznie w większą doniczkę niż ta w której rósł( o 2-4 cm średnicy) nawet dopiero pod koniec marca( nawet to będzie lepsze.
Pewnie że nie cebule muszą zaschnąć po okresie wegetacji i podczas spoczynku nie podlewamy wcale i do tego trzymamy w chłodniejszym pomieszczeniu( a jak takiego nie mamy to w dolnej szufladzie lodówki.)