Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Oplątwa niebieskawa (Tillandsia Cyanea)
Autor Wiadomość
Monika:) 

Wysłany: 4 Luty 2007, 15:48   

Glen popatrz na zdjęcie kilka postów wyżej, kwiaty u oplątwy pojawiają się między tymi trójkątnymi zakończeniami, najpierw na niższych a potem na wyższych, dlatego najlepiej kupować gdy fioletowe kwiaty są bardzo niziutko - Twoja oplątwa zzieleniała bo kwiatki wcześniej pojawiły się już na samym szczycie...
musisz czekać na następne kwitnienie
Teraz Twoja roślina powinna wypuścić jescze kilka roślinek potomnych

GLen

Wysłany: 9 Luty 2007, 10:02   

Dzięki za odpowiedzi

Przydatna "instrukcja obsługi" tej roślinki
:arrow: http://www.botanical-onli...ndsiaangles.htm

lmaslo 

Wysłany: 11 Luty 2007, 13:12   

Witam
Wczoraj (sobota 10 lutego 2007) widziałem mnóstwo oplątw w Tesco na ul. Długiej we Wrocławiu. Były po 19zł (w plastikowym pudełku) i po 15zł (w celofanie) wszystkie malutkie z ok 10cm różowym kwiatostanem (czy to kwiatostan?), bez kwiatków, tylko liście miały trochę inne, bardzo wąskie. Nawet zastanawiałem się czy kupić, ale nie miałbym jej gdzie postawić. Po sąsiedzku w OBI były większe i z kwiatkami, chyba po 50zł.

Pozdrawiam

Leszek

samira

Wysłany: 12 Luty 2007, 00:38   

Ja kupiłam kilka dni temu, teraz już przesadzona i aklimatyzuje się do parapetu. Jak kupowałam nie miała żadnych kwiatkó i nie wiem czy jest przed czy po kwitnięciu. Ale i tak mi się podoba. Tylko nie wiem co to za nalot na dole...

Wysłany: 12 Luty 2007, 11:13   

zielenieje, a to znaczy że jest po kwitnięciu...

ten biały nalot to wynik podlewania (za dużo węglanu wapnia), co nie znaczy że masz jej nie podlewać :)
najlepiej przegotowaną wodą lub odstałą...
ja podlewam odstałą ale na mojej oplątwie też mimo to jest taki nalot

elek 

Wysłany: 17 Luty 2007, 11:27   

Witam wszystkich serdecznie :D ! Ja też w u siebie w domu mam tillandsię !.Gdy ja kupiłam akurat była w trakcie kwitnięcia i wyglądała cudnie ,potem pióropusz zzieleniał i oderwałam go !Jednak mam pytanko bo juz sama nie wiem gdzie ją mam trzymac :czy w pokoju czy w łazience ale nie posiadam tam okna!Czy nie byłoby jej tam za ciemno? .Podlewam ja regularnie i spryskuję listki i cały czas wypuszcza mi nowe sadzonki.Czekam na ponowne kwitnięcie ! Będę wdzięczna za wszelkie rady ! Pozdrawiam :D

Wysłany: 17 Luty 2007, 13:34   

na pewno nie w pomieszczeniu bez okna, skoro często ją spryskujesz wodą to wilgotność ma zapewnioną a w łazience bez okna długo by nie wytrzymała - bo przede wszystkim najważniejsze jest ŚWIATŁO

samira

Wysłany: 24 Luty 2007, 01:15   

A czy tego nalotu można się jakoś pozbyć? Był już jak kupowałam.
Moja oplątwa przymierza się do kwitnięcia, wczoraj zauważyłam u niej małe fioletowe "noski" wystające z "kłosa" :lol:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 24 Luty 2007, 07:50   

O jaki nalot ci chodzi. Na liściach, na ziemi w doniczce?

samira

Wysłany: 27 Luty 2007, 21:40   

Chodzi mi o nalot na liściach, przy samym środku rosliny. Był już w momencie kupowania roślinki.

A tu przymierza się do wypuszczenia pąków :) (chyba, że się mylę)

Odpowiedz do tematu