Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PACHIRE
Autor Wiadomość
Zoe 
Moderator

Wysłany: 18 Czerwiec 2006, 09:11   

Tak skoncentrowane są wszystkie środki ochrony roślin.
Do kartonika dołączona jest miarka. Musisz odmierzyć 1 ml na litr wody.
O technicznych sposobach opryskiwania już pisałam.

*ANITA*

Wysłany: 24 Czerwiec 2006, 18:04   

spryskalam kwiata kilka dni temu i obserwuje co sie dzieje zaowazylam co raz wiecej malenkich czarnych kropek na spodzie liscia czy to napewno przedziorek? marnieja nawet listki dopiero co wypuszczone :(

Petra 

Wysłany: 24 Czerwiec 2006, 18:42   

Witam,
a moze masz problem z czerwcami, wygladaja jak jajowate brazowe plamy pokryte woskowa tarczka, trudne do usuniecia , trzeba je recznie zdjac ,zeby to zrobic nalezy przetrzec listki szmatka zwilzona roztworem alkoholu ( 1/3alkoholu i 2/3 wody) a pol godziny pozniej zebrac te czerwce gabka lub szczoteczka. Czerwce wytwarzaja lepka substancje wiec twoj opis by pasowal.

Przy ataku przedziorkow czesto wystepuje pajeczynka a u ciebie chyba jej nie ma dlatego opinia zoe mi nie pasuje.

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

elvirczak

Wysłany: 24 Czerwiec 2006, 18:47   

Czarne kropeczki wskazywalyby rowniez na plamistosc czarna lisci. To zdaje sie choroba wirusowa. Nie mozesz cofnac plamek ale mozesz zachamowac ich powstawanie i dalszy rozwoj choroby przez opryskanie odpowiednim srodkiem.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 24 Czerwiec 2006, 19:28   

Masz w domu lupę? Dobrze byłoby wykonąć taki test jak pisze Petra.
Bo jeśli to się da zmyć to to są rzeczywiście albo czerwce albo tarczniki.
Czarna plamistość występuje też na wierzchniej stronie liścia a ona czarne plamy są tylko na spodzie.
Napisz czy się to da zmyć.

elvirczak

Wysłany: 25 Czerwiec 2006, 13:57   

Najpierw plamki sa tylko na spodniej czesci, pozniej zaczynaja sie przebijac na wierzchnia. U mnie tak bylo w kazdym razie :)

*ANITA*

Wysłany: 25 Czerwiec 2006, 16:11   

przetarlam wlasnie 2 listki by zobaczyc co bedzie. patrzalam przez lupe ale nie widzialam by "cos" sie ruszalo ale moja lupa nie jest zbyt dobra.czytalam troche o przedziorkach i nie wydaje mi sie by to bylo to poniewaz nie ma zadnej pajeczyny jest cos przypominajace ale to jest taki jakby slad po slimaku i nieda sie tego zetrzec a patrzac pod slonko pod spodem listka w tym miejscu gdzie to jest lisc jes jasniejszy(jasne plamy) kurcze nie potrafie tego opisac a narazie niemam mozliwosci wklejenia zdjecia :(

Zoe 
Moderator

Wysłany: 25 Czerwiec 2006, 17:37   

A może jest to wygryziony korytarz. Jakby coś wyjadło środek liścia i potrząć na to wydaje się jakby to było bardziej świetliste od pozostaóej części liścia bo w korytarz weszło powietrze i powoduje pewien blask.
Wówczas były bu to miniarki. Spróbuj wrzucić w wyszukiwarkę nazwę miniarki i poczytaj może coś się skojarzy.

*ANITA*

Wysłany: 25 Czerwiec 2006, 21:28   

sama juz niewiem w tygodniu wezme chore 2 liscie i pojde do sklepu ogrodniczego albo pozycze aparat i postaram sie wkleic zdjecia bo jak przegladam te wszystkie strony to wydaje mi sie ze to nie jeden pasozyt dopadl mojego kwiatuszka :( przepraszam ale naprawde nie potrafie dobrze opisac tego co sie dzieje z pachira WSZYSTKIM DZIEKUJE ZA POMOC

Zoe 
Moderator

Wysłany: 26 Czerwiec 2006, 11:31   

Anita pożycz aparat jak masz taką możliwość. A może masz telefon z aparatem, wówczas musiałabyś zainwestować tylko w kabel usb.

Odpowiedz do tematu