Witam
jestem nowy na forum wiec witam wszystkich.
Mam pytan pare odnosnie palmy krolweskiej. Kupilem wlasnie kilka nasion ( konkretnie to 5). Natomiast na odwocie (torebeczki z nasionami) Opis jest bardzo ogolowy:0 Nie podane jest do jakiej ziemi, czy tez mieszanki ziemi z paiskeim, wysiac nasiona. Dalej jest napisane iz [...] Gdy pojawia sie korzonki, nasiona ostrożnie odkryc i posadzic pojedynczo do doniczek. Odkryc??? ale nie pisalo nic zeby je czym przykryc:0....Jeszcze ciekwa sprawa jest to ze nie jest napisane kiedy ja wysiewac, lecz znalezlem na stronie www.***.pl ze nasiona mozna wysiewac caly rok, ktos inny mowi ze tylko od stycznia do pazdziernika ( w sumie to nie przeszkadza bo teraz mamy marca:P.
Dziekuje za odpowiedzi (licze glownie na tych osoby ktore maja taki palmy) ale dzikuje wszystkim:) i pozdrawiam
Ziemia z piaskiem. Wysiej. Włóż do woreczka foliowego i postaw na letni kaloryfer i czekaj. Po wschodach (mogą potrwać) za około 2 tygodnie przepikujesz do doniczek.
Ziemia z piaskiem. Wysiej. Włóż do woreczka foliowego i postaw na letni kaloryfer i czekaj. Po wschodach (mogą potrwać) za około 2 tygodnie przepikujesz do doniczek.
Palmy kanaryjskie(królewskie) kiełkują od dwóch do sześciu miesięcy i przez pierwszy rok nie wolno ich ani pikować ani przesadzać muszą rosnąć w tej doniczce w której były wysiane( korzonki są tak delikatne że łamią się przy jakiejkolwiek próbie przesadzania w pierwszym roku a do tego nie jest jeszcze wytworzony korzeń główny-palowy.