Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pandamus
Autor Wiadomość
klaudia 29 

Wysłany: 5 Grudzień 2006, 22:22   Pandamus

Niedawno dostałam od mojej babci małą szczepkę kwiatka który (twierdzi moja babcia) nazywa się PANDAMUS.
Jednak nigdzie nie mogę znaleść informacji na temat jego hodowli.Była bym bardzo wdzięczna,gdyby koś napisał co wie na ten temat.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 6 Grudzień 2006, 09:17   

Zapewne chodzi ci o taka roślinkę

Jest to roślinka pochodząca z tropików. Jest szybko rozrastającą się i w sprzyjających warunkach będziesz miała spory okaz.

Potrzebuje miejsca jasnego, dość wilgotnego powietrza i przez cały rok ciepłego pomieszczenia.
Podlewamy go letnią wodą, cały czas utrzymująć lekko wilgotne podłoże. Zimą trochę ograniczamy podlewanie.
Od marca do końca września raz w tygodniu płynny nawóz do roślin zielonych. Potem zmniejszamy dawkę pozostając przy nawożeniu raz w tygodniu ale na początku października dawka nie powinna być większa niż 1/ 3 tego co na opakowaniu. Od listopada dawka 1/4 tego co na opakowania podawana do podlewania raz w tygodniu.
Młode rośliny przesadzamy co roku starsze rzadziej. Pamiętamy by nie zagłębiać ich w podłoże głebiej niż powierzchnia obecnej ziemi.
Rozmnażamy przez oddzielanie 20 cm bocznych odrostów.

Liście rośliny mogą być całkiem zielone lub w białę albo żółtawe paski.
Czasem zdarza się pandan pochodzący z madagaskaru jego liście są niebieskawo zielone z czerwonymi pasami.

A informacji nie mogłaś znaleźć bo ta roślinka nazywa się PANDANUS

klaudia 29 

Wysłany: 6 Grudzień 2006, 22:05   

No tak ta jedna literka wiele zmienia.
Bardzo serdecznie dziękuję za sprostowanie i informacje.Jak narazie mój "pandanusek"jest mały,ale dość szybko rośnie.Zuważyłam,że lubi spryskiwanie letnią wodą,ale dotąd podlewałam wodą o temperaturze pokojowej,będę lekko podgrzewała!!Natomiast liście ma żywo zielone na brzegach z jasno-żółtym paskiem po środku liścia który jest ostro zakończony.
Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam!!

Odpowiedz do tematu