Jestem pierwszy raz na forum, ponieważ pierwszy raz mam poważne kłopoty z paprocią, z którymi nie moge sobie poradzić. A mianowicie. Przełamują się liście paproci doniczkowej na samym jej początku czyli tuż nad ziemią w doniczce. Po przełamaniu liście żółkną i usychają. Paproć ta jest paprocią kilku letnią, doniczka jest ustanoiwona w miejscu widnym ale nie bezpośrednio poddanym działaniu słońca.
Jaka może być przyczyna uszkodzenia liści i co powinnam zrobić?
Kasiu nie napisałaś kiedy przesadzałaś, do jakiej ziemi. Czy w miejscu złamania pęd jest twardy czy miękki czy jest tam jakiś nalot, czy jak już złamiesz lub utniesz w tym miejscu pęd to wewnątrz jest jasne,czy też ciemne jak skórka. To o co pytam to po to by wyeliminować infekcję przez glebę.
No więc tak, pęd jest ani twardy ani miękki (taki zwykły paprotkowy), ale jest ciemnyw środku. Paprotka byla przesadzana 1-1,5 roku temu. Nie jest zasilana nawozami.
Niestety nie posiadam aparatu cyfrowego więc zamieszczenie zdjęcia jest nieco kłopotliwe
Jeśli pęd jest w środku ciemny (mam nadzieję, że patrzyłaś przez lupę z uwagi na jego rozmiar, a ja zapomniałam o tym napisać) to jest to typowa choroba odglebowa. Nie będę się tu wymądrzać i pisać o fytoftorozie, i innych bo nie widzę. U paproci choroby wywołane odglebowymi grzybami to rzadkość.
Jeśli jest tak jak myślę to nie masz wyboru. Wyrzuć w całości razem z doniczką. Przykre. Sama próbuję ratować do końca.
Możesz spróbować podlać półtoraprocentowym roztworem Dithanu. Piszę to ale tylko dlatego, byś nie pomyślała, że tak mi wygodniej.