Przypadkiem ułamał mi się jeden listek z mojej wymarzonej pilei i tak się zastanawiam czy może dało by się go ukorzenić. Niestety nie posiada ani nawet malutkiego fragmentu ogonka liściowego.
Z tego co wiem to pileę peperomiowatą rozmnaża się z tej łodyżki z której odchodzą listki (jest ona ciemna u starszych egzemplarzy zdrewniała) sam ją tak rozmnażam i bez problemu ale z listka to chyba nic nie wyrośnie.
Z listka napewno nie! Ale ona przecież puszcza b. dużo nowych roślinek np na ziemi obok głównej wyrastają, albo jak jest starsza to na pniu u dołu . Moje tak mają. Mogłabym nimi obdzielić pół świata
Zresztą rozdaję ale nie nadążąm czasami
Pozdrawiam.
No u mojej też zauważyłam wyrastające z ziemii oraz pnia mini-pilee
A myślisz, że jak urwę ten ogonek co pozostał po liściu to nic się nie stanie? Bo śmiesznie troszkę wygląda taki wystający badyl.
Miałam trzy sadzonki, malutkie. Jak już zaczęły rosnąć trochę, to potem całkowicie zmarniały.Była to już moja druga próba z tymi kwiatkami zakończona niepowodzeniem. Może kiedyś się uda, bo bardzo mi się podobają.