" Ponadto w kosmetologii wykorzystywana jest woda, w której rozkwita róża do przemywania skóry i odżywczych kompresów, co zapobiega starzeniu skóry i powstawaniu zmarszczek"
ktos pomylil nasze kochane roze z jerychonska
" pomagają ustrzec się przed wszelkimi insektami, na które narażony jest twój dom"
u mnie w domu, na parapecie gdzie stala ta "rozyczka"
zadomowil sie pajak ( niech sobie zyje w spokoju)
" powodują doładowanie czwartej czakry serca"
jestem ciekawa jak to ktos stwierdzil?
"ułatwiają zasypianie w pomieszczeniu, w którym się znajdują"
nie zauwazylam roznicy
A co z magicznymi kamykami, ktore noszone na sercu pomagaja znalezc swoja milosc i takie tam bla bla bla..........
Lepiej trzymac sie od tego z daleka, bo nie wiadomo z czym sie czlowiek zadaje
Przypomina mi się słynne drzewko szczęścia. Chyba polscy ogrodicy nadali gruboszowi drzewiastemu taką nazwę, a parapetowi hobbyści (jak niżej podpisana) podchwycili tę nazwę. Kiedyś w jednej gazecie przeczytałam, że według Feng Shui roślinka ta ma zapewniac szczęście. Dla skonkretyzowania jaki rodzaj szczęścia nas interesuje, należy położyć pod doniczkę grosz. A Aloes ma zapewnia szczęście w miłości.
Problem polega na tym, że wymyślający Feng Shiu starożytni Chinczycy mieliby pewne problemy z zapoznaniem się z dobroczynnymi własciwościami grubosza drzewiastego, jako że ten rośnie głównie w Afryce Południowej. (choć może jakiegoś sukulenta z tej rodziny hodowali, nie przeczę)
W każdym bądź razie, sama nie dementuję tych rewelacji, a gdy kogoś obdarowuję gruboszem zapewniam o szczęśliwych właściwościach i aloesa i grubosza.
Ma to swój urok.
Chociaż sprzedawanie martwych jamochłonów pod nazwą rośliny kurzojada wydaje się niezbyt uczciwe.
pozdrawiam
Ale szkoda dziewczyny, że nie isnieje jakiś kurzozjad . Nie należę do pedantek i mój dom to nie muzeum ale kurz nie cierpię Przydał by się taki stwór ha ha ha