Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Roślina jedząca kurz..
Autor Wiadomość
Etelia 

Wysłany: 13 Czerwiec 2007, 15:46   

teraz mi sie przypomialo o tej wodzie

" Ponadto w kosmetologii wykorzystywana jest woda, w której rozkwita róża do przemywania skóry i odżywczych kompresów, co zapobiega starzeniu skóry i powstawaniu zmarszczek"

ktos pomylil nasze kochane roze z jerychonska :mrgreen:

" pomagają ustrzec się przed wszelkimi insektami, na które narażony jest twój dom"

u mnie w domu, na parapecie gdzie stala ta "rozyczka"
zadomowil sie pajak ( niech sobie zyje w spokoju)

" powodują doładowanie czwartej czakry serca"

jestem ciekawa jak to ktos stwierdzil? :razz:

"ułatwiają zasypianie w pomieszczeniu, w którym się znajdują"

nie zauwazylam roznicy :shock:

A co z magicznymi kamykami, ktore noszone na sercu pomagaja znalezc swoja milosc i takie tam bla bla bla..........
Lepiej trzymac sie od tego z daleka, bo nie wiadomo z czym sie czlowiek zadaje :wink:

Ivy 

Wysłany: 13 Czerwiec 2007, 19:03   

Przypomina mi się słynne drzewko szczęścia. Chyba polscy ogrodicy nadali gruboszowi drzewiastemu taką nazwę, a parapetowi hobbyści (jak niżej podpisana) podchwycili tę nazwę. Kiedyś w jednej gazecie przeczytałam, że według Feng Shui roślinka ta ma zapewniac szczęście. Dla skonkretyzowania jaki rodzaj szczęścia nas interesuje, należy położyć pod doniczkę grosz. A Aloes ma zapewnia szczęście w miłości.
Problem polega na tym, że wymyślający Feng Shiu starożytni Chinczycy mieliby pewne problemy z zapoznaniem się z dobroczynnymi własciwościami grubosza drzewiastego, jako że ten rośnie głównie w Afryce Południowej. (choć może jakiegoś sukulenta z tej rodziny hodowali, nie przeczę)
W każdym bądź razie, sama nie dementuję tych rewelacji, a gdy kogoś obdarowuję gruboszem zapewniam o szczęśliwych właściwościach i aloesa i grubosza.
Ma to swój urok.
Chociaż sprzedawanie martwych jamochłonów pod nazwą rośliny kurzojada wydaje się niezbyt uczciwe.
pozdrawiam

justi270

Wysłany: 14 Czerwiec 2007, 11:46   

Ale szkoda dziewczyny, że nie isnieje jakiś kurzozjad :mrgreen: . Nie należę do pedantek i mój dom to nie muzeum ale kurz nie cierpię :twisted: :evil: Przydał by się taki stwór ha ha ha

Odpowiedz do tematu