owoc to ty zjedz a (dupka do dolu) wsadz tylko pestke, pamietaj wcisnij ja w ziemie tylko do polowy. Mam juz 4 nowe awokado i nie wiem juz co z nimi zrobic, A moja nektarynka ma juz 70 cm, a pestke wrzucilam do doniczki rok temu, jesienia. Dalam ja znajomej Lepiej wsadz kilka pestek, bo nie kazdy owoc jest dojrzaly. pozdrawiam
Takeru zapomnialam ci powiedziec, ze awokado urosnie ci calkiem spore. Mlode nalezy przesadzac co rok a te starsze to lepiej juz nie ruszac, tylko duza donica i ziemie z wierzchu wymieniac. Moje miala 8 lat , ponad 2 metry wzrostu (2,5 m , ale te 0,5m ucielam i z boku wyrosla dluga galaz, ale na ukos), bylo pokaznym drzewkiem w pokoju. Niestety chcialam mu zrobic dobrze: przasadzilam, wywiozlam do rodzicow i .... padlo.
Moje stalo w widnym pokoju, gdzie mialo jakies 20'C, podlewalam umiarowanie, czasem zapomnialam ( liscie zwisaly) i tak sobie roslo, roslo i ......padlo.
Pozdrawiam
Mam w ogródku 2 roślinki. Dostałam pestki i nie wiedziałam co to jest, wysiałam i rośnie Fotki roślinek są w wątku o moim ogródku. Ale już WIEM ! Mam melona
A ja sie będe chwalić
Wczoraj dokonałam odkrycia W ramach kładzenia wielkiej lagi na pestkach karamboli siedzących w ziemi od prawie dwóch miesięcy, postanowiłam się ich w końcu pozbyć, a odzyskane na parapecie miejsce przeznaczyć na coś bardziej skłonnego do współpracy
Karambola okazała sie bardziej złośliwa, niz przypuszczałam - jak nie wypuszczała kiełków, kiedy mi na niej zależało - tak je wypuściła dosłownie małą chwilę przed tym, jak ją miałam wyrzucic
Mam nadzieję, że teraz się nie rozmyśli, bo jednak ją trochę rozgrzebałam