Witam!
Do doniczki wsadzilam wiele nasion kawy. Po paru miesiącach wszystkie nasiona sie przyjely.Mam problem taki, ze doniczka jest malutka a w niej jest 12 sadzonek.Boje sie o korzonki, ze moga sie znisczyc gdy bede chciala je przesadzic.Czy mam o co sie martiwc?Czy moge w ogole to zrobic?Kawy maja juz kolo 15 cm.Co mam zrobic.Dziekuje z gory za odp.
Spokojnie mozesz przesadzac. Kawa ma gruby i bardzo mocny korzen (mniej wiecej srednicy takiej jak lodyga), ktory nie jest zbyt mocno "rozkorzeniony". Ale wyszlo maslo maslane. Smialo mozesz przesadzac, bez obaw. Korzonki sa calkiem wytrzymale.
Wypłucz ziemię wsadzając całą bryłę korzeniową do wiaderka z wodą,korzanki same się rozplączą,albo użyj cienkiego patyczka,podważając korzonki delikatnie aż rozplączesz.
Sierra7,
wspaniale, że doczekałaś się kiełków. Możesz podzielić się wrażeniami i odpowiedzieć na kilka pytań?
1) zasadziłaś nasioka "z torebki" czy jakies specjalne (w dorozumieniu przywiezione z dalekiej wyprawy),
2)trzymałas je w ciemnym miejscu.
3) trzymałas je specjalnej mnożearce czy w mini - szklarence (chałupniczej roboty z foliówki i gumki), a może kryształ wodny?
3) i najważniejsze: ile czekałaś na kiełki
Inwigiluję Cię tak dokładnie nie przez złośliwość, tylko dlatego, że sama zasiałam kawę i bardzo się boję, że nasionka mogły ordynarnie zgnić z nadmiaru wody i ciepła.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam