Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
sansevieria
Autor Wiadomość
stanley 

Wysłany: 8 Lipiec 2007, 01:26   sansevieria

witam mam pytanie dotyczące tej rośliny. czy można ją nawozic zwykłym nawozem do roslin zielonych? czy wymaga jakichs specjalnych nawozów?
mam też pytanie dotyczące wzrostu sansewieri chodzi mi oto że rośnie w strasznie flegmatyczny sposób i nie rozrasta sie wogóle - można ją jakoś pobudzic do szybszego wzrostu/rozrastania się? jest to sansevieria hahnii czyli ta mała odmiana :smile: zauważyłem tez że kiedy pojawia sie nowy listek wewnątrz te na zawnątrz robią sie jakby wysuszone/miękkie :sad: roślina stoi na parapecie (dośc słonecznym) czy to może byc powód marnienia "zewnętrznych" liści?

iwona13 

Wysłany: 8 Lipiec 2007, 08:03   

o mi tez odpowiedzi bardzo pomogą bo ja nawet do konca nie wiem jak czesto ja podlewac boje sie ja przelac ... moja tez niezbyt wyglada i jest bardzo marna :cry:

aiszo 
Moderator

Wysłany: 8 Lipiec 2007, 08:43   

Ta odmiana rosnie bardzo wolno. A tak ogólnie nie lubią dużo wody, kochają ciasne doniczki. Szczerze mówiąc nawożę bardzo rzadko.

stanley 

Wysłany: 8 Lipiec 2007, 14:15   

iwona13 napisał/a:
o mi tez odpowiedzi bardzo pomogą bo ja nawet do konca nie wiem jak czesto ja podlewac boje sie ja przelac ... moja tez niezbyt wyglada i jest bardzo marna :cry:

co do podlewania to wiem tyle że ta roślina napewno woli miec sucho niż mokro. raz na tydzień to zdecydowanie najczęściej jak powinno się ją podlewac.

1952.r 

Wysłany: 8 Lipiec 2007, 23:38   

Potraktować nawozem do kaktusów,ma podobne wymagania i......ciepełko :grin: .

Abu 

Wysłany: 8 Lipiec 2007, 23:41   

Podlewam rzadko, nawożę jeszcze rzadziej i mam młodą roślinkę obok starej :grin:

aiszo 
Moderator

Wysłany: 8 Lipiec 2007, 23:53   

Raz na tydzień???? Ja na pewno rzadziej :oops: :oops: :oops: . Ale mi rośnie i oddaję nadmiar chętnym.

iwona13 

Wysłany: 9 Lipiec 2007, 07:17   

hmm ja tą moją ... ta wiekszą dostałam z liscmi idącymi w dół

włascicielka mówi ze chyba ja przelała :cry:

ale zaczynaja wybijać mlode pędy może bedzie dobrze

a jak nie to wloze ja do kosza wiszacego i jak zadna inna sanseweria ..... bedzie zwisac

stanley 

Wysłany: 9 Lipiec 2007, 10:26   

aiszo napisał/a:
Raz na tydzień???? Ja na pewno rzadziej :oops: :oops: :oops: . Ale mi rośnie i oddaję nadmiar chętnym.

jeśli rośnie i ma sie dobrze to wszystko ok. ja mam jedną sansewierie w łazience jest tam juz około 3 miesięcy a podlewałem ją jak narazie tylko dwa razy :grin: a roślina ma sie świetnie. łazienka jak to łazienka cechuje sie dużą wilgotnościa wiec roślinie to wystarcza. jedyna rada jaką mógłbym dac co do podlewania to rzadziej niz częściej. natomiast co do oświetlenia to z moich obserwacji wynika że wcale nie jest ona aż tak światłolubna jak podają niektóre ksiazki i serwisy internetowe.

1952.r 

Wysłany: 10 Lipiec 2007, 12:10   

Sansewieria jest sukulentem,dlatego ma podobne wymagania do kaktusów :razz:

Odpowiedz do tematu