Kupilam roslinke ktora sie tak wlasnie nazywa.
Nie mam pojecia czy istnieje jakas inna spolszczona nazwa?
Jak sie tym opiekowac? Na nalepce sa wprawdzie informacje ze potrzebuje malego swiatla, podlewania w zaleznosci od potrzeby, ale... jakos mi to nie wystarcza...
Zreszta dopiero zaczynam chodowanie roslinek i tak sie zastanawiam jak to jest z tymi kupionymi - czy przesadzac je po zakupieniu czy tez lepiej poczekac troche? wyczytalam tu ze wlasciwie przesadzac mozna przez caly rok, ale nie mam pewnosci co do tego jak wygladalo wychodowanie tej kupionej rosliny. Czasem sie zdarza ze to jest po prostu zaszczepka wlozona do ziemi i tyle .
Te ktore kupilam sa dosc duze ale szczegolnie dracena wyglada jakby dopiero co byla wlozona do doniczki - zdrewniale czesci chwieja sie - czy ja przesadzic czy tez wystarczy dosypac ziemi? /Wydaje mi sie ze mozna zrobic cos takiego/
No i najwazniejsze pytanie czy moga stac w naprawde zaciemnionych miejscach? Tzn moj living to miejsce do ktorego nie dochodzi bezposrednie swiatlo, zakladam ze dla takiego kwiatka to bedzie ciagly polmrok, moge je tez postawic w czesci przylegajacej, ktora jest lepiej oswietlona - poprzez dwuskrzydlowe drzwi, gdzie bedzie lepiej?
Twój kwiatek po polsku nazywa się widliczka
Ponieważ nie piszasz która to odmiana więc opisuję ci najpopularniejszą.
Na podstawie tego opisu dostosuj dla niej możliwie najlepsze rozwiązanie.
Widliczka martensa /Selaginella martensii/ uda się jeśli będą spełnione 2 warunki 80%owa wilgotność powietrza i temperatura nie mniej niż 21 oC.
Przy czym większą wagę należy zwrócić na wilgotność. Jeśli ta wartość będzie dotrzymana to nawet wahania wilgotności nie są zabójcze.
Jeśli temperatura spadnie poniżej 10 0C rozpoczyna się proces gnicia.
Ponieważ jest to roślina lasów Meksyku więc można uprawiać na parapecie ale o wystawie północnej lub północno-wschodniej. W każdym innym wypadku uprawiamy w miejscu widnym ale z dala od słońca bo bardzo łatwo poparzyć. Poza tym musimy pamiętać, że im więcej słońca w pomieszczeniu tym mniejsza wilgotność.
Jeśli mamy bardzo suche powietrze i nie wystarczy płaski pojemnik z wodą w pobliżu rośliny to musimy rozpatrzyć uprawę w małym akwarium.
Podłoże to ziemia uniwersalna o pH powyżej 5,5.
Rozmnażanie przez podział kępy lub sadzonki zielne. Rozmnażanie można przeprowadzić w każdym czasie sezonu ale najlepiej między końcem lutego a majem.
Latem jeśli mamy taką możliwość możemy wynieś roślinę na zewnątrz do lekkiego cienia. Zwiększa się wówczas zapotrzebowanie na wodę.
Dracena kocha światło więc postaw ją w miejszu gdzie najwidniej.
Rośliny wyjmij z doniczki i sprawdź stan ich korzeni. Być może, że zamiast ziemi mają podłoże syntetyczne lub wióry kokosowe. Najlepiej przesadź je do normalnej ziemi ibędziesz miała pewność, że mają co jeśż i przelać trudniej.