Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sinningia czyli gloksynia - część 2
Autor Wiadomość
tellerka 
Moderator

Wysłany: 5 Październik 2007, 21:15   

Widziałąm ostatnio w OBI takie całe w kropki... :roll:

Monia123 

Wysłany: 5 Październik 2007, 23:09   

Monia, droga Imienniczko :mrgreen: - prześliczna ta Twoja sinningia - egzemplarz pokazowy. I koniecznie ją rozmnóż, znajdzie się z pewnością stadko chętnych :wink: :mrgreen:
Ja również przyłączam się do opinii, że skoro tak wygląda roślina, którą od 2 lat hodujesz, to nic absolutnie nie zmieniaj w sposobie pielęgnacji. Chciałabym, żeby wszystkie moje tak wyglądały :???:
Napisz więcej szczegółów o Twoim sposobie pielęgnacji: po każdym kwitnieniu zasuszasz? Jak to się ma do kalendarza? Kiedy kwitnie, a kiedy zasuszasz?

monia24 

Wysłany: 7 Październik 2007, 19:10   

Wiecie, nie pomyślałam, żeby jej dac spokój, skoro jest jej dobrze... :mrgreen: Tak też zrobię. Jesli uda mi się ja zmutliplikować, to chetnie sie podzielę, tylko mi napiszecie co i jak... Dzięki i amen :)

Monia123 Co do pielęgnacji, to w sumie z niewiedzy specjalnie nad nią nie chuchałam i nie dmuchałam :grin: Tak jak pisałam, podlewam ją sobie od góry i nic ... Kwitnie w okolicach kwietnia/maja po tym jak sama sobie obsycha, a potem na przełomie września i października. Za każdym razem przekwita, podlewam normalnie kiedy obsycha, a potem szybciutko zaczynają wyrastac mikroskopijne listeczki, więc dalej podlewam i tak oto wyrasta po raz kolejny i kwitnie. Stoi sobie na oknie północnym (wczesniej w pokoju, teraz w kuchni) i kula się od wiosny, do wiosny... W tym roku raz na jakis czas była zasilana nawozem do roslin kwitnących.

tellerka ja specjalnie do Obi pojechałam, ale niestety nic juz nie upolowałam, a strasznie mi się zachciało kolejnej. Spróbuje jeszcze przetrzebić kwiaciarnie :)

Monia123 

Wysłany: 7 Październik 2007, 21:48   

monia24 napisał/a:
Za każdym razem przekwita, podlewam normalnie kiedy obsycha, a potem szybciutko zaczynają wyrastac mikroskopijne listeczki, więc dalej podlewam i tak oto wyrasta po raz kolejny i kwitnie.

Czy to znaczy, że obsycha (zasycha całkiem?) pomimo podlewania? :o

wyrak 

Wysłany: 8 Październik 2007, 06:15   

monia24 napisał/a:
tellerka ja specjalnie do Obi pojechałam, ale niestety nic juz nie upolowałam, a strasznie mi się zachciało kolejnej. Spróbuje jeszcze przetrzebić kwiaciarnie :)

Szukam od dłuższego czasu (tzn odkąd jestem na forum :razz: ) bez skutku. Nigdzie nie ma.

monia24 

Wysłany: 8 Październik 2007, 12:14   

Monia123 napisał/a:
Czy to znaczy, że obsycha (zasycha całkiem?) pomimo podlewania?

Monia no własnie tak się dzieje... Kiedy przekwita, zaczynaja padać liście, a potem usychają w oczach i kiedy własciwie trzeba te marne resztki wywalic, gdzieś tam w ziemi cos zaczyna sie pojawiać zielonego...

wyrak napisał/a:
Szukam od dłuższego czasu (tzn odkąd jestem na forum ) bez skutku. Nigdzie nie ma.

Ja nawet zaczęłam myslec o wyhodowaniu tych gwiazdeczek z nasion, które znalazłam do kupienia na e-bay'u ale nie wiem, czy cos z tego wyjdzie... :)

tellerka 
Moderator

Wysłany: 8 Październik 2007, 12:43   

Nie podejmuję się wysyłania gloksynii.... Jedną kiedyś dostalam, mistrzostwo świata w pakowaniu :mrgreen:
Ja się nie podejmuję zapakować tak, żeby się nie połamała... :roll:

pozdrawiam :)

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 8 Październik 2007, 23:45   

A to przypadkiem nie jest tak, że skończył się sezon na gloksynie w kwiaciarniach ?

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

tellerka 
Moderator

Wysłany: 9 Październik 2007, 08:47   

W OBI jest pełno gloksynii.. w tym nakrapiane. :cool:

Monia123 

Wysłany: 9 Październik 2007, 13:45   

Potwierdzam, w OBI na Okęciu widziałam niedawno przepiękne gloksynie :grin:
Ale ja tu dziś po prośbie.... radźcie, Kobitki, bo nie wiem, co z tym fantem zrobić :???: Mianowicie moje gloksynie kwitły latem z różnym skutkiem, jak przekwitły postanowiłam od razu je zasuszyć, przestałam podlewać, potem obcięłam resztki liści i każdą bulwkę opisując (posiadam konkretne odmiany) włożyłam do pudełka a pudełko do garażu, gdzie jest trochę chłodniej niż w domu. Dziś przypadkiem postanowiłam tam zajrzeć i... :shock: bulwy ożyły i 7 z nich (na 9) wypuszcza pędy (na razie oczywiście małe). Co robić? Posadzić do ziemi? Ale czy przy braku światła nie wyciągną się i nie będą słabo kwitły? A jeśli zostawię w pudełku, to czy przetrwają do wiosny? Boję się, że się powyciągają jak ziemniaki :mrgreen: :wink: :???:
A to kilka moich kwitnących gloksynii

Odpowiedz do tematu