Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sinningia czyli gloksynia - część 2
Autor Wiadomość
wyrak 

Wysłany: 9 Październik 2007, 14:23   

tellerka napisał/a:
W OBI jest pełno gloksynii.. w tym nakrapiane. :cool:

OOOO bardzo bardzo chcę. Ale jak kupowałam ostatnio fiołka to musiałam przysięgać mężowi, że to ostatni kwiatek do końca roku :sad: Nie miałam wyjścia musiałam przysięgać, bo bardzo chciałam mieć tego fiołka. I co ja mam teraz zrobić. Do OBI mam daleko. Bez transportu się nie obejdzie. Będę ryczeć :sad:

aiszo 
Moderator

Wysłany: 9 Październik 2007, 14:27   

Licz na wymianę :wink: . Nie trzeba jeździć, a masz :wink: :wink: :wink: :mrgreen:

wyrak 

Wysłany: 9 Październik 2007, 14:33   

Muszę chyba wymyśleć jakiś fortel :wink: , żeby jechać do Łodzi. Tylko to Obi tak daleko i wogóle nie po drodze.

monia24 

Wysłany: 9 Październik 2007, 16:01   

Hmmm... Do Warszawy pociągiem 2,5 godzinki... Rach, ciach i w jeden dzień oblecę... :mrgreen: :twisted:

A tak na poważnie, to skoro w jednym OBI są, to ja jutro upierdliwie zadzwonię do mojego i grzecznie zapytam, czy były, czy będą i dlaczego nie mają ... :)

Monia123 

Wysłany: 9 Październik 2007, 20:24   

Cytuję swój poprzedni post, gdyż bardzo zależy mi na poradzie :???:

Potwierdzam, w OBI na Okęciu widziałam niedawno przepiękne gloksynie :grin:
Ale ja tu dziś po prośbie.... radźcie, Kobitki, bo nie wiem, co z tym fantem zrobić :???: Mianowicie moje gloksynie kwitły latem z różnym skutkiem, jak przekwitły postanowiłam od razu je zasuszyć, przestałam podlewać, potem obcięłam resztki liści i każdą bulwkę opisując (posiadam konkretne odmiany) włożyłam do pudełka a pudełko do garażu, gdzie jest trochę chłodniej niż w domu. Dziś przypadkiem postanowiłam tam zajrzeć i... :shock: bulwy ożyły i 7 z nich (na 9) wypuszcza pędy (na razie oczywiście małe). Co robić? Posadzić do ziemi? Ale czy przy braku światła nie wyciągną się i nie będą słabo kwitły? A jeśli zostawię w pudełku, to czy przetrwają do wiosny? Boję się, że się powyciągają jak ziemniaki :mrgreen: :wink: :???:

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 9 Październik 2007, 21:52   

Ja ci Moniu nie poradzę...
Gołym okiem widać, że za wcześnie zagoniłaś je do spania, ale co z tym fantem teraz zrobić nie mam pojęcia :???:
Pchnij PW do Zoe i Tellerki albo innego fachmana od tych krzaczków :cool:

A swoją drogą gdzie się kupuje takie cudne kolorki ? :wink:

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

Monia123 

Wysłany: 9 Październik 2007, 22:22   

Dzięki JeyDee za odzew :mrgreen: Kupiłam bulwy częściowo na Allegro, a pozostałe w sklepie PNOS-u w W-wie :grin:

monia24 

Wysłany: 11 Październik 2007, 19:22   

A ja trafiłam na niespodziankę w kwiaciarni :) Kupiłam gloksynię już bez kwiatów za trzy złote :mrgreen: A najlepsze, że nie wiadomo jaki ma kolor :lol: Będę czekać do wiosny, żeby się dowiedzieć :mrgreen:

lipka10 

Wysłany: 12 Październik 2007, 18:51   

Ze tez u nas nie robia takich promocji.A wogole to ciezko u nas z bulwami gloksyn.w jednym ogrodniczym juz bylam i pani powiedziala mi ,ze u nich to nigdy takich bulw nie mieli a szkoda.Chyba na wiosne usmiechne sie do ktorejs z was o zakup ich dla mnie w waszych sklepach i o wysylke do mnie :wink:

lipka10 

Wysłany: 24 Październik 2007, 21:34   

a są gdzieś u was do kupienia ich bulwy?

Odpowiedz do tematu