Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzydłokwiat
Autor Wiadomość
Zoe 
Moderator

Wysłany: 11 Luty 2007, 10:19   

Tutaj najprawdopodobniej pojawiła się jedna z dwóch chorób albo szara pleśń albo plamistość liści. Niestety zdjęcia są za małe by dało sie to jednoznacznie stwierdzić, choć bardziej przychylam sie do szarej pleśni.

W poniedziałem idź do sklepu ogrodniczego i kup dwa środki Amistar 250 SC i Topsin M 500 SC.
I w po powrocie przygotować musisz roztwór 0,1% (1ml na 1 litr wody)Amistaru. Roślinę wstaw do wanny i opryskaj. Poczekaj aż obeschnie i postaw z powrotem na miejsce.

We wtorek zrób podobnie z Topsinem.

Po wykonaniu tych oprysków obserwuj roślinę. Jeśli plama na tym rozwijającym się liściu nie będzie się poszerzać to znaczy, że wszystko w porządku.

Jeśli jednak będzie sie poszerzać lub znajdziesz nowe plamy to operację będziesz musiała powtórzyć.

Prośba takie choroby pojawiają się, gdy zachwiana jest gospodarka wodą przy małej ilości światła. Przeanalizuj, może osiada para na roślinach, może moczysz liście przy podlewaniu. To tylko sugestie ty musisz przeanalizować.

spinka

Wysłany: 11 Luty 2007, 11:51   

Dziękuję za pomoc :)
Co do wody, to raczej mają jej za mało niż za dużo. Czy ta choroba może się przenosić? Obok stoi drugi skrzydłokwiat, traktowany tak samo i właśnie zabiera się do kwitnienia.
Pozdraiwam,
Kasia

Zoe 
Moderator

Wysłany: 11 Luty 2007, 16:54   

Przenosić sie może ale nie musi. Nie rób nic dopóki nie zobaczysz jakiś plamek.

justi270

Wysłany: 28 Luty 2007, 13:41   

Bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości dotyczących skrzydłokwiata:
W gazecie przeczytałam że potrzebuje dużo światła, a gdzie indziej przeczytałam że lubi półcień? To jak to jest? I co zrobić kiedy nie chce kwitnąć? Za odpowiedź z góry dziękuję :D

Zoe 
Moderator

Wysłany: 28 Luty 2007, 13:58   

Justi najlepszy jest zawsze złoty środek.
Jest to kwiatek który będzie rósł w ciemniejszym kącie ale na pewno odwdzięczy ci się jeśli postawisz go w miejscu gdzie będzie niał więcej światła rozproszonego. Niemniej nie nadaje się na parapet(za dużo światła bezpośredniego), no może tylko na parapet okna północnego.
W pokoju o wystawie południowej to jakieś 3-4 m od okna.

Adka_ 

Wysłany: 18 Marzec 2007, 17:43   

a u mnie takie problemy:

co zrobić?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 18 Marzec 2007, 21:42   

Adko to może być zarówno spowodowane błedami w uprawie jak i chorobą. Napisz wszystko o pielęgnacji i w jakich warunkach ja hodujesz, kiedy przesadzna, jak podlewana. Dokładnie jak z nią postępujesz.

Adka_ 

Wysłany: 18 Marzec 2007, 21:45   

zasadzona ok rok temu, dość obficie podlewana, stoi w pokoju, gdzie jest wschodnie okno

Kaja

Wysłany: 18 Marzec 2007, 21:48   

Może zbyt obficie podlewasz i to objawy przelania. :D :D :D

klaudia 29 

Wysłany: 18 Marzec 2007, 22:08   

Mam dwa skrzydłokwiaty.Jeden stoi w bardzo nasłonecznionym miejscu i właśnie kwitnie.Drugi jest trochę większy i jeszcze nie kwitł-stoi na wschodnim oknie,gdzie słońce jest tylko do południa,ale jego liście są naprawdę dorodne...
Wklejam zdjęcie kwitnącego:

Odpowiedz do tematu