Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprekelia
Autor Wiadomość
szuani

Wysłany: 27 Luty 2007, 20:20   Sprekelia

Czy ktoś może ma jakieś doświadczenia w urawie tej roślinki?
Wygląda ponoć tak :
http://www5.ocn.ne.jp/~ko...RedMonkey-2.JPG
Mama kupiła sobie ją właśnie i zastanawia się czy dobrze posadziła.... Chce ją uprawiać w domu.
U nas jest to stosunkowo rzadka roślinka i trudno mi było o niej coś wygooglować. Zadziwiające było to, że na tym forum ta nazwa jeszcze nie padła :D Wiem, że należy do grupy amarylkowatych i przypuszczam, że należy ją traktować podobnie jak hippeastra. Posadzić w niezbyt głębokiej doniczce ale tak by cebula prawie nie wystawała z ziemi. Podlewać tak by ziemia była cały czas wilgotna, stanowisko jasne i słoneczne.
Jakieś dodatkowe sugestie? :D

Andżelika 

Wysłany: 27 Luty 2007, 20:53   

Znalazłam takie coś:

"SPREKELIA - Na wiosnę cebule sprekelii zaczynają wypuszczać liście i pędy kwiatowe. Należy je posadzić do żyznej, piaszczystej i przepuszczalnej ziemi, zapewniając dobry drenaż wody. Do jednej doniczki szerokości 15 cm można posadzić nawet 3 cebule sprekelii. Sadzi się tak głęboko, aby tylko szyjka cebuli wystawała nieco z ziemi. Doniczkę stawiamy w ciepłym, dobrze oświetlonym miejscu. Roślinę należy podlewać tak, aby ziemia przez cały czas była wilgotna. Po kwitnieniu roślinę zasilamy do połowy sierpnia.
Jesienią, gdy liście wyraźnie zaczynają żółknąć ogranicza się podlewanie i pozwala roślinom zapaść w spoczynek. Ziemia w doniczce może całkowicie wyschnąć. Cebule zimują w pomieszczeniu o temperaturze 15-18oC, w doniczce"
- skopiowane z http://www.kwiaty-na-balk...roslin_L-Z.html
I jeszcze:"Sprekelie – przed przymrozkami wykop cebule i po oczyszczeniu przechowuj w temperaturze 15-17°C, a od stycznia obniż temperaturę do 8°C
"

szuani

Wysłany: 27 Luty 2007, 21:13   

Znalazłyśmy dokładnie to samo źródło :)
Juz poradziłam Mamie przesadzić cebulki. A może ktoś uprawiał tą roślinke?

LIMA 

Wysłany: 28 Luty 2007, 11:02   

Tak wygląda kwitnąca.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 28 Luty 2007, 13:34   

Bardzo ładna. Zachęciłaś mnie tym zdjęciem.

Monika:) 

Wysłany: 28 Luty 2007, 16:31   

popieram zdanie Zoe, chyba sama się porozglądam czy gdzieś u mnie nie można jej dostać

tellerka 
Moderator

Wysłany: 28 Luty 2007, 16:35   

Zoe napisał/a:
Bardzo ładna. Zachęciłaś mnie tym zdjęciem.

Monika:) napisał/a:
popieram zdanie Zoe, chyba sama się porozglądam czy gdzieś u mnie nie można jej dostać

I to jest właśnie najgorsze na tym forum... bo mój taras ma ograniczoną wielkość a parapaty są już zastawione :P A tu nowy interesujący kwiatek!
Gdzie tu jeszcze upchnąc nowy nabytek? ;)

Pozdrawiam :)

szuani

Wysłany: 1 Marzec 2007, 22:26   

Hehe, ja też się do niej przymierzam :D

Lima - rozumiem, że to zdjęcie jest Twojego autorstwa - znaczy uprawiałaś Sprekelię. Jakieś wskazówki dla grona wiedzionych na pokuszenie ;) ?

LIMA 

Wysłany: 2 Marzec 2007, 12:03   

Cebule wsadzam do donic tzw. palmowych na przełomie marca/kwietnia.W gruncie nigdy mi nie kwitły.Cebula musi oczywiście osiągnąć odpowiedni rozmiar aby zakwitła, średnica jakieś 4 cm. Ziemia to tak jak sprzedaja w sklepach ogrodniczych do kwiatów plus agroperlit i drenaż na spód. Nawóz do roślin kwitnacych. Może rosnąć w pełnym słońcu. Bardzo ją lubia choroby grzybowe i wszelki robale. Czyli trzeba zaprawiać. Zwłaszcza trzeba uważać w trakcie zimowania.Ciekawe czy moje przeżyły, jeszcze nie sprawdzałam.
Posiadam jeszcze Hippeastralie to krzyżówka sprekeli i hippeastrum, postanowiła w tym roku zakwitnąć, więc czekam na kwiat. Natomiast hippeastralia choruje na czerwoną plamistość tak jak hippeasrtum.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 2 Marzec 2007, 12:07   

Dzięki za wyjaśnienia. I razem będziemy czekać na kwiat Hippeastralii bo mam nadzieję, że przedstawisz nam ją.

Odpowiedz do tematu