Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Strelicja (nasiona z allegro)
Autor Wiadomość
foxtrot 

Wysłany: 8 Marzec 2007, 22:44   

Temperatura 25-30*C, nasiona krotko zachowuja zdolnosc kielkowania , wschody 40-70% ,pierwsze siewki pojawiaja sie po3-4 tyg ,ostatnie po kilku miesiacach :( mozna nasiona poddac skaryfikacji chemicznej ,ale przy siewie kilku nasion szkoda sie paprac z kwasem siarkowym.
Ja kiedys sialem i wykielkowalo 100% nasiona przyslala mi firma Wilemse, nie wiem czy ona jeszcze dziala na polskim rynku.

P O Z D R A W I A M

jolciajci 

Wysłany: 13 Marzec 2007, 08:48   

:oops: Witam wszystkich .Jestem nowa na tym forum.Kupiłam też nasiona strelicjii i taką dostałam instrukcję wysiewu;Rajski Ptak [strelitzia reginae/nicolae] to niezwykle dekoracyjne rośliny z rodziny bananowatych.Od póżnej zimy do lata kwitnie wspaniałymi kwiatostanami,których urodę można porównać do Rajskich Ptaków.ROZMNAŻANIE I UPRAWA;-nasiona przed siewem zamoczyć na 48 godzin w ciepłej wodzie - około 30stopni C{ najlepiej nadaje się do tego termos}. Wysiewamy je do żyznej ziemi kupionej w sklepach ogrodniczych. Do wschodu wymagają temperatury około 22-28st C, w niższych temperaturach następuje zachamowanie kiełowania. Wschody roślin następują nieregularnie w okresie od 6 tygodni do 4 miesięcy. Młode rosliny wymagają kilkukrotnego przepikowania do coraz większych pojemników, przyspiesza to ich wzrost.Strelicje lubią żyzną ziemię, bogatą w substancje odżywcze.Wokresie wegetacji wymagają obfitego podlewania i nawożenia. Latem mogą być trzymane na powietrzu ,tylko należy je chronić przed pełnym słońcem.Jednakże najlepszym miejscem jest dla nich nasze mieszkanie. Właściwie pielęgnowana roślina wchodzi w okres kwitnienia po około 3-4 latach i będąc niezwykłą i cenną ozdobą Waszego otoczenia . :lol:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 13 Marzec 2007, 10:18   

Witaj Jolu na forum. Mam nadzieję, że pochwalicie się jeśli pokaże się coś nad ziemią.

Jolu instrukcja dobra. Życzę ci byś miała jak najobfitsze wschody. Tylko przy siewie nasion należy o jednym pamietać. Nasiona wschodzą bardzo nieregularnie i jedna roślina będzie wymagała pikowania a inne jeszcze nie wzejdą. Dlatego dobrze jest wysiewać nasiona pojedynczo do małych wielodoniczek. Z całej palety możemy wyciąć klika sztuk zapakować w woreczek i na lekko odkręcony kaloryfer.

ola177

Wysłany: 13 Marzec 2007, 11:40   

A ja wczoraj wygrzebałam nasionka strelicji z doniczki i zobaczyłam że 3 (na 7 wysianych) wypuściło już korzonki :)

jolciajci 

Wysłany: 13 Marzec 2007, 16:15   

Witaj Zoe. Jest mi bardzo miło :lol: . Zrobię tak jak mi radzisz a do tego to jeszcze mam mini szklarenkę podgrzewaną.Myślę że mi chociaż połowa ziarenek wykiełkuje, taką mam przynajmniej nadzieję .W tej szklarence jest 25 st C i wreszcie mi się przydała.Jak tylko coś wzejdzie to zaraz dam znać .Pozdrawiam.

myszorka 

Wysłany: 3 Kwiecień 2007, 15:10   

wyajcie, ja tez posadziłam trzy nasionka strelicji w styczniu jak do tej pory nic nie wzeszło, a w związku z tym ze jestem niecierpliwa zamówiłam sadzonkę, ma dojśc do mnie jutro i teraz jestem pełna obaw bo nie wiem jak z nią postepować proszę o pomoc

klaudia 29 

Wysłany: 4 Kwiecień 2007, 09:24   

Ja również kupiłam nasionka strelicji w sklepie ogrodniczym,trzy wsadziłam do pojemnika z kryształem wodnym(oczywiście po uprzednim namoczeniu)i stoją na kaloryferze już prawie trzy miesiące-a cztery siedzą w ziemi.Niestety ani jedne,ani drugie nie mają nawet najmniejszego zamiaru kiełkować!! :evil:
Ale z tej samej firmy z pięciu nasionek naoliny odgiętej jedno mi wykiełkowało!! :grin:

myszorka 

Wysłany: 4 Kwiecień 2007, 10:07   

kaludia 29
czytałam gdzieś że po jakims czasie nie wiem po jakim nasionka strelicji tracą zdolność kiełkowania myśle że moje straciły tą zdolność bo siedza w ziemi już ponad dwa miesiace i nic ale jeszcze ich nie wywalam poczekam może i twoje straciły swoją zdolność lepiej żeby nie

ola177

Wysłany: 6 Kwiecień 2007, 18:47   

u mnie na 7 nasion wyrosło 5

foxtrot 

Wysłany: 6 Kwiecień 2007, 22:16   

ola177 napisał/a:
u mnie na 7 nasion wyrosło 5

No to najgorsze przed Tobą :mrgreen:

P O Z D R A W I A M

Odpowiedz do tematu