Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Strelicja (nasiona z allegro)
Autor Wiadomość
paolka 

Wysłany: 11 Wrzesień 2007, 13:10   

moqina napisał/a:
z 2 nasionek żadne mi nie wyroslo

Może poprostu za krótko czekałaś. Strelizia ma to do siebie, że bardzo długo zajmuje jej wykiełkowanie. Zdarzaja się przypadki, że nawet pół roku.

moqina 

Wysłany: 14 Wrzesień 2007, 23:11   

Teraz już za późno.. nasionka gdzies przepadły w tym całym przesadzaniu :) ale ważne że roślinke mam :)

myszorka 

Wysłany: 15 Wrzesień 2007, 10:33   

Ja w styczniu wsadziłam 5 nasionek i do dzisiaj nic nie wyszło, zakładam ze nasionka sie zmarnowały, nasionka kupiłam na allegro, może sprzedano mi jakieś przeterminowane.
Na pocieszenie kupiłam sobie w kwietniu spora już strelicję za niecałe 20 zł i pięknie rośnie wypuściła już nawet dwa liscie , oby tak dalej. :mrgreen:

Ela G.

Wysłany: 15 Wrzesień 2007, 13:52   

Dzisiaj widziałam w Castoramie spore sadzonki strelicji. Ceny niestety nie pamietam...
/Sadzonki - mam na myśli roślinę nie kwitnącą/

Petra 

Wysłany: 18 Wrzesień 2007, 23:44   

U nas strelicja reginae jest po 18 zł.
Ja kupiłam zaniedbaną reginae za 5 zł i udało mi się upolować strelicję albę w świetnym stanie.

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

lidka 

Wysłany: 19 Wrzesień 2007, 07:33   

Ja na wiosnę kupiłam nasiona strelicji w "zwykłym" ogrodniczym długo im zajęło kiełkowanie ale wzeszły trzy ,ostatnie już jak wzięłam się za przesadzanie.Teraz dość szybko rosną,może nie długo dorosną sadzonkę którą kupiłam wiosną( z firmy Patioplant.)Pozdrawiam Lidka :smile:

foxtrot 

Wysłany: 20 Wrzesień 2007, 22:49   

sa w obi po 12 zeta sadzonki ok 30 cm przypuszczam ze okolo roku , wiec po co sie bawic w kupowanie nasion i czekac czy wykielkuje czy nie, choc ja kiedys mialem 100% wschodow

P O Z D R A W I A M

Róża 

Wysłany: 21 Wrzesień 2007, 12:04   

ale nie kazdy mieszka w miescie w ktorym jest obi czy inne markety z ciekawymi ofertami ale dwie bidne kwiaciarnie na krzyz z uschnietymi kwiatami i wygorowanymi cenami... wtedy zostaje zakup wysylkowy a poniewaz kupujac w e-sklepach czasami przesylka rownowazy sie z cena roslinki to czemu nie sprubowac by rozwiazania z nasionkami.. tak jest w moim przypadku :mrgreen:

jolciajci 

Wysłany: 21 Wrzesień 2007, 22:49   

Ja też lubię eksperymentować i wysiewać nasionka , a potem czekać co z tego wyrośnie :razz: .

foxtrot 

Wysłany: 24 Wrzesień 2007, 21:02   

Alez i ja lubie experymentowac, mam nawet stope slonia ktora jest u mnie ponad 15 lat i tez kupilem kiedys nasionka :razz:

P O Z D R A W I A M

Odpowiedz do tematu