A mój szczwik ma sie dobrze w ogrodzie- 2 lata tam rośnie. Przy przesadzaniu zostały bulwki z ziemią wysypałam na rabatę. Zdziwiłam się że nie wymarzły. Mam już zdjęcia. ZA niedługo pokażę.
_________________ Dopiero przy końcu roboty można poznać, od czego trzeba było zacząć.
Tą zimę to się nie dziwię skoro doniczkowa pilea drobnolistna przezimowała posadzona w gruncie to bulwy szczawika nie miały żadnego problemu. Życzę ci by udało ci się w czasie ostrzejszej zimy.
W tej chwili mam 2 marne szczawiki. Zostały posadzone w ziemię z domieszką torfu, podlewane są nie za często. Stały niedaleko od okna, ale okno zawsze zasłonięte. Niestety nie wypuszczaja nowych łodyżek, a te które są to po prostu się kładą. Przesyłam zdjęcia moich biednych szczawików. Czy ma ktoś z Was pomysł co z nimi zrobić?
Może cebulki moich szczawików zostały posadzone zbyt płytko? Powinny być sadzone głęboko?
Asikk, twoje szczawiki wołają : Więcej światła !
Czy więcej wody to nie wiem - określenie "nie za często" jest trochę złudne.
Ja mojego podlewam, jak wsadzę palec i czuję, że ma sucho.
Ja też mam szczawik-oxalis. Jest bardzo ładny, bujny, nie sprawia żadnych kłopotów. Lubi i słoneczko i wodę , aczkolwiek wytrzymuje i przesuszeszenie i zacienienie. A to ,że mu się listki "zamykają" to jest to normalne, to jest reakcja na zmniejszenie ilości światła, mój tak robi codziennie na wieczór i na noc. A potem się znów otwiera i tak w kółko
Witam !
Mój szczawnik przed rozsadzeniem cały okres od końca do początku przymrozków spędzał na polu. Teraz jeden stoi na parapecie, w pełnym słoneczku i ślicznie wciąż kwitnie Ale nie zauważyłam specjalnej różnicy pomiędzy trzymaniem go w domu i na zewnątrz. Nigdy też nie suszyłam go zimą - czy są tego jakieś specjalne efekty, lepiej rośnie etc. ?
Marzy mi się taki szczawniczek jak u Basi na zdjęciu powyżej - zielony z różowymi listkami. Niestety nie mam pojęcia gdzie go dostać. Może wy wiecie gdzie (na terenie Bieszczad, bądź Warszawy) ?