Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Szczawik
Autor Wiadomość
Joanna52 

Wysłany: 29 Czerwiec 2007, 19:57   

A mój szczwik ma sie dobrze w ogrodzie- :mrgreen: 2 lata tam rośnie. Przy przesadzaniu zostały bulwki z ziemią wysypałam na rabatę. Zdziwiłam się że nie wymarzły. Mam już zdjęcia. ZA niedługo pokażę.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 29 Czerwiec 2007, 20:05   

Tą zimę to się nie dziwię skoro doniczkowa pilea drobnolistna przezimowała posadzona w gruncie to bulwy szczawika nie miały żadnego problemu. Życzę ci by udało ci się w czasie ostrzejszej zimy.

Asikk 

Wysłany: 18 Lipiec 2007, 13:27   

Cześć,

W tej chwili mam 2 marne szczawiki. Zostały posadzone w ziemię z domieszką torfu, podlewane są nie za często. Stały niedaleko od okna, ale okno zawsze zasłonięte. Niestety nie wypuszczaja nowych łodyżek, a te które są to po prostu się kładą. Przesyłam zdjęcia moich biednych szczawików. Czy ma ktoś z Was pomysł co z nimi zrobić?
Może cebulki moich szczawików zostały posadzone zbyt płytko? Powinny być sadzone głęboko?

Z góry dziękuję za poradę.

tellerka 
Moderator

Wysłany: 18 Lipiec 2007, 13:50   

Za ciemno i za sucho?

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 18 Lipiec 2007, 20:24   

Asikk, twoje szczawiki wołają : Więcej światła ! :grin:
Czy więcej wody to nie wiem - określenie "nie za często" jest trochę złudne.
Ja mojego podlewam, jak wsadzę palec i czuję, że ma sucho.

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

nataliaada 

Wysłany: 30 Sierpień 2007, 16:24   

Ja też mam szczawik-oxalis. Jest bardzo ładny, bujny, nie sprawia żadnych kłopotów. Lubi i słoneczko i wodę , aczkolwiek wytrzymuje i przesuszeszenie i zacienienie. A to ,że mu się listki "zamykają" to jest to normalne, to jest reakcja na zmniejszenie ilości światła, mój tak robi codziennie na wieczór i na noc. A potem się znów otwiera i tak w kółko :lol:

BASIA TEL 

Wysłany: 30 Sierpień 2007, 16:37   

witam ,ja swojego szczawika trzymam na działce w donicy i chyba tak jak Joanna 52 ,mam zamiar go zostawić w ziemi , :mrgreen:

ursii 

Wysłany: 31 Sierpień 2007, 09:26   

Witam !
Mój szczawnik przed rozsadzeniem cały okres od końca do początku przymrozków spędzał na polu. Teraz jeden stoi na parapecie, w pełnym słoneczku i ślicznie wciąż kwitnie :) Ale nie zauważyłam specjalnej różnicy pomiędzy trzymaniem go w domu i na zewnątrz. Nigdy też nie suszyłam go zimą - czy są tego jakieś specjalne efekty, lepiej rośnie etc. ?

Marzy mi się taki szczawniczek jak u Basi na zdjęciu powyżej - zielony z różowymi listkami. Niestety nie mam pojęcia gdzie go dostać. Może wy wiecie gdzie (na terenie Bieszczad, bądź Warszawy) ?

tellerka 
Moderator

Wysłany: 31 Sierpień 2007, 09:59   

Czasem wystarczy poprosić Basię :roll:

Pozdrawiam :)

BASIA TEL 

Wysłany: 31 Sierpień 2007, 11:41   

i pisz na pw :mrgreen: ,u nas było pełno torebek w Biedronce na przedwiośniu ,jak byście poczekały a Bóg da :oops: ,to wam nakupuję i poślę ,nie ma problemu :mrgreen: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu