Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Szczawik
Autor Wiadomość
Asikk 

Wysłany: 23 Maj 2007, 23:00   Szczawik

Witam,

Tydzień temu zakupiłam malutki szczawik. Od razu został przesadzony, ale zauważyłam, że od jakiś dwóch dni bardzo mu się pochylają listki. Proszę o pomoc w ustaleniu co może być przyczyną takiego stanu rzeczy (tzn; szczawika)

Pozdrawiam
Asikk

Teśka 

Wysłany: 24 Maj 2007, 19:23   

Czy tak powinno być. A może trzeba wiecej podlać??? :shock:

Vortex1389 

Wysłany: 24 Maj 2007, 21:11   

Witam! z tego co wiem to szczawik to bardzo żywotna i mocna roslina. lubi stać w półcieniu tj. światło rozproszone, podlewa się go umiarkowanie wtedy gdy przeschnie podłoże proszę się nie martwić po kilku dniach szczawik odżyje i zacznie wypuszczać nowe listki.

Ela G.

Wysłany: 28 Maj 2007, 09:39   

Moje szczawiki stoją całe lato na polu- podlewam tak jak i inne kwiaty- i nie było z nimi problemu, uprawiam od lat.

kasia 

Wysłany: 28 Maj 2007, 10:27   

Moim zdaniem niepotrzebnie przesadzałas.On ma małe bulwki w ziemi,spokojnie do jesieni do czasu zasuszenia mogl w tej doniczce rosnac a wiosna bulwki wsadziłabys do wiekszej.
Odchorowuje pewnie przesadzenie,poza tym takie składanie lisci w pelnym sloncu jest normalne-to ochrona przed nadmierna transpiracja,a takze jest to normalne wieczorem

stanley 

Wysłany: 28 Maj 2007, 12:52   

a ja właśnie zastanawiał sie co to za roslina bo mam ja w domu:) podepne sie pod temat z pytaniem: czy bulwe tego kwiatka można np włożyc do wody? nie zaszkodzi jej to?

kasia 

Wysłany: 28 Maj 2007, 13:22   

a po co masz niby wkładac ja do wody? :roll:

tellerka 
Moderator

Wysłany: 28 Maj 2007, 13:27   

kasia napisał/a:

Chciałam zadać to samo pytanie...

stanley 

Wysłany: 28 Maj 2007, 13:52   

tellerka napisał/a:
kasia napisał/a:

Chciałam zadać to samo pytanie...

roślina przestała rosnąc, zaczęła marniec, pozostała sama bulwa. wywaliłem cała ziemie z doniczki. bulwa niema ani korzeni ani łodyżek. dopiero dziś dowiedziałem sie nazwy tej rośliny. więc niemailem możliwosci sprawdzic jak sie ją rozmnaża/przywraca do życia dlatego zapytałem o możliwośc włożenia bulwy do wody.

kasia 

Wysłany: 28 Maj 2007, 13:57   

Poprostu wsadz bulwy do swiezej ziemi (jezeli przeszly okres spoczynku) przykryj ziemia i podlej,to wystarczy

Odpowiedz do tematu