Tydzień temu zakupiłam malutki szczawik. Od razu został przesadzony, ale zauważyłam, że od jakiś dwóch dni bardzo mu się pochylają listki. Proszę o pomoc w ustaleniu co może być przyczyną takiego stanu rzeczy (tzn; szczawika)
Witam! z tego co wiem to szczawik to bardzo żywotna i mocna roslina. lubi stać w półcieniu tj. światło rozproszone, podlewa się go umiarkowanie wtedy gdy przeschnie podłoże proszę się nie martwić po kilku dniach szczawik odżyje i zacznie wypuszczać nowe listki.
Moim zdaniem niepotrzebnie przesadzałas.On ma małe bulwki w ziemi,spokojnie do jesieni do czasu zasuszenia mogl w tej doniczce rosnac a wiosna bulwki wsadziłabys do wiekszej.
Odchorowuje pewnie przesadzenie,poza tym takie składanie lisci w pelnym sloncu jest normalne-to ochrona przed nadmierna transpiracja,a takze jest to normalne wieczorem
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
a ja właśnie zastanawiał sie co to za roslina bo mam ja w domu:) podepne sie pod temat z pytaniem: czy bulwe tego kwiatka można np włożyc do wody? nie zaszkodzi jej to?
roślina przestała rosnąc, zaczęła marniec, pozostała sama bulwa. wywaliłem cała ziemie z doniczki. bulwa niema ani korzeni ani łodyżek. dopiero dziś dowiedziałem sie nazwy tej rośliny. więc niemailem możliwosci sprawdzic jak sie ją rozmnaża/przywraca do życia dlatego zapytałem o możliwośc włożenia bulwy do wody.