Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiołek afrykański
Autor Wiadomość
Asikk 

Wysłany: 8 Lipiec 2007, 21:43   

Witam,

Mam pytanie o rozmnażanie fiołków. Jak sadzicie listki? Pytam o to, bo ja wyczytałam gdzieś,że trzeba całą łodyżkę do ziemi wsadzić i moja tak już siedzi ponad miesiąc i nic. Ale chyba popełniłam błąd tak ją sadząc, bo chyba jednak łodyżka nie powinna być wsadzona w całości w ziemi. A jakie są Wasze doświadczenia w kwestii rozmnażania fiołka? W wodzie słyszałam, że często gniją.

Abu 

Wysłany: 8 Lipiec 2007, 21:50   

To chyba zależy od długości łodyżki ;)
Ja wsadzam tak, żeby jakieś 2 cm były pod, a 1cm nad ziemią. Ale nie mierzę :wink:
I tak mam małe fiołeczki.
Nie będą gniły w wodzie, jak dodasz do niej węgla drzewnego :wink:

p.s.
Aha - i pod kątem je wkładam, tak ze skosa :wink:

Maniek 

Wysłany: 8 Lipiec 2007, 21:53   

Asikk napisał/a:
wyczytałam gdzieś,że trzeba całą łodyżkę do ziemi wsadzić i moja tak już siedzi ponad miesiąc i nic.

Ja też tak wyczytałem, też tak robie, też długo czekam i wyrastają !! :lol: Życzę cierpliwości!

bazyla 

Wysłany: 9 Lipiec 2007, 08:20   

Ile czasu trzeba czekać (mniej więcej) na wypuszczenie korzonków jeśli włożyłam listki fiołków do wody?
Czekam już 2 tygodnie i nic... :neutral:

Madziarra 

Wysłany: 9 Lipiec 2007, 08:27   

Oj czasami to i ponad miesiąc - cierpliwości :grin:

bazyla 

Wysłany: 9 Lipiec 2007, 08:36   

Ojej to rzeczywiście jeszcze poczekam sobie...

Codziennie oglądam te listki w poszukiwaniu jakichś objawów korzonków i nic. Boję się żeby mi nie zgniły.
Czy do wody można dodać (żeby nie zgniły) taki zwykły węgiel drzewny jaki kupuje się w tabletkach w aptece? No i ile tego dać????

W kwestii fiołków jestem nowicjuszką... :neutral:

Joanna52 

Wysłany: 9 Lipiec 2007, 10:13   

Ja wcześniej tu gdzieś czytam post na temat rozmnażania fiołków i tak zrobiłam . Pierwszy raz mi sie udało. Listki dałam do przegotowanej wody w jasne miejsce bez słońca. Po ok 1 m-ca pokazały się korzonki i do małych doniczek.

lipka10 

Wysłany: 9 Lipiec 2007, 18:49   

Asikk dużo zależy też od rodzaju fiolka. Ja w tym samym czasie ukorzenialam kilka fiolków i z doświadczenia wiem ,że różnie to bywa. Jedne ukorzenily się w ciągu 2 tygodni a na inne czekalam ponad miesiąc ,czyli dwa razy dlużej mimo że byly w jednej szklance ukorzeniane. I tak z tych pierwszych listków mam już niezly gąszcz a z niektórych jeszcze nic. Nie mam jeszcze nowych listków.Już sie trochę niepokoję dlaczego to tak dlugo trwa

lipka10 

Wysłany: 13 Lipiec 2007, 22:15   

Są .Pokazaly sie nowe przyrosty.Naprawdę warto poczekać.
Bazyla jeśli nie zgniotlaś lodyżki to nie powinien ci zgnić. Ja nigdy nie dodawalam węgla drzewnego ,co nie znaczy ,że nie warto spróbowac.Nie zaszkodzi a może pomoże :wink:

jacek trojnar 

Wysłany: 18 Lipiec 2007, 12:32   

ładny fiołeczek prawda :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu