Ja kupiłam nasiona na allegro i postepuję zgodnie z instrukcją dołączoną do nich tzn stratyfikacja itp. Nie wiem czy można go rozmnożyc z sadzonek zdrewniałych (tak rozmnnaża się większośc krzewów i drzew).
A w Puławach ten tulipanowiec rosnie w parku czy na czyjejś posesj pewnie przy Pałacu Czartoryskich To musi byc jakiś duży okaz. Podobnie jest w Kaniem koło Chełma tam też jest stary Zespół Pałacowy (obecnie dom spokojnej jesieni) a okaz chyba ze 200 lat. Przyznam się szczerze że byłam tam i szukałam jakiś młodych roślinek dookoła - niestety na daremnie
_________________ Jeżeli nie ma odwrotu,
to nie ma też drogi naprzód
Ankapat - dobrze mówisz, w Puławach w parku Pałacu Czartoryskich obok kaplicy (nie świątyni Sybilli) rośnie duże drzewo tulipanowca posadzone za czasów Izabeli Czartoryskiej. Rok tem w czerwcu byłam tam akurat jak drzewo obsypane było ogromną ilością kwiatu. Cudo po prostu.... (młodych roślinek brak)