Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lilie - rozmnażanie
Autor Wiadomość
ursulka 

Wysłany: 26 Sierpień 2007, 11:03   

yyyy... spanikowałam !
Przylazł jakiś kot, albo inne coś z pazurami, i wygrzebał z ziemi lilię! Cebulka się jakby rozwarstwiła, tzn ma takie mięsiste łuski które czuć, ze można by łatwo oderwać. Co ja mam robić, żeby nie zmarnować kwiatka ? :cry:

lipka10 

Wysłany: 26 Sierpień 2007, 12:44   

A może to male przyrosty? Mogą to być mlode cebulki.Ale nie jestem pewna lepoej zaczekaj na odpowiedź jeszcze jednej osoby,żeby mieć pewność

Zoe 
Moderator

Wysłany: 26 Sierpień 2007, 16:30   

Urszulko cebule lili składają się właśnie z takich łusek. Troche przypominają ząbki czosnku tylko nie są tak zwarte. Cebulkę wykop do reszty, oczyść i przechowaj gdzieś w chłodnym miejscu do października. Potem posadź na głębokość równą 3 wysokościom cebuli. Wiosną będziesz mieć kwiaty jak nic.

Albo podziałaj zgodnie z obrazkiem i rozmnóż. Kliknij na obrazek to powiększy sie do czytelnej wielkości.

ursulka 

Wysłany: 26 Sierpień 2007, 21:41   

Dzięki ogromne ! Ja w panice tą cebulkę zakopałam gdzie była, ale jutro zrobię tak, jak na obrazku :) Tylko co oni mają na mysli pisząc "uwaga na zawartość wapnia" ? Lilie nie lubią? Czy lubią ?

PS. Zoe jestes nie-sa-mo-wi-ta, dziękuję :)

Zoe 
Moderator

Wysłany: 27 Sierpień 2007, 16:38   

Lilie lepiej rosna i kwitną w ziemi lekko kwaśnej. Dlatego u ciebie dobrze by było wykopywać je co roku i w miejscu sadzenia lili dodawać do ziemi trochę kwaśnego torfu.

Te najnowsze odmiany nie są już aż tak wrażliwe ale i tak będą drobniejsze od tych uprawianych na kwaśniejszych ziemiach.

krysp50 

Wysłany: 27 Sierpień 2007, 23:43   

Zoe, czy ta instrukcja i ziemia lekko kwaśna dotyczy również lilii św Józefa, lilium candidum ? Mam trochę z nią kłopot, bo po prostu "ginie".

Zoe 
Moderator

Wysłany: 28 Sierpień 2007, 08:45   

Nie wiem co rozumiesz pod słowem ginie. Jeśłi masz coraz mniej okazów to w tym roku po zaschnięciu badyli (powinny być już zaschniete) wykop cebulki i pooglądaj. Może coś je podjada bo to smaczny kąsek. Jeśłi choroba to bedzie widać na łuskach. I daj znać.

Joanna52 

Wysłany: 28 Sierpień 2007, 09:22   

Zoe. Nie miałam kłopotów z tulipanami, ziemowitami i innymi cebulkami ,które mam. Jednak lilie nie chciały u mnie kwitnąć, są jakieś odmiany mniej wrażliwe? Moja gleba nie jest żyzna i do tego sucho. :???:

krysp50 

Wysłany: 28 Sierpień 2007, 10:03   

Dziękuję, sprawdzę.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 28 Sierpień 2007, 20:54   

Joasiu ja też mam złote piaski. I z własnego doświadczenia wiem, że lepiej rosną i kwitną w lekkim półcieniu. Latałam z nimi po ogrodzie i w końcu wrzyciłam ich na wygnanie czyli do półcienistego kąta. Okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Na pełnym słońcu zostawiłam tylko te z wielkimi liśćmi czyli w moim przypadku białą Casablankę i karminowego Oriona.

Odpowiedz do tematu