Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lilie - rozmnażanie
Autor Wiadomość
Joanna52 

Wysłany: 28 Sierpień 2007, 21:00   

Dziękuję, teraz wiem ,że u mnie też mogą rosnąć. Znajdę półcień dla nich :cool:

Maniek 

Wysłany: 28 Sierpień 2007, 21:04   

Joanna52 napisał/a:
Znajdę półcień dla nich

Znajdź. Warto !! :wink:

krysp50 

Wysłany: 28 Sierpień 2007, 21:52   

Zoe napisał/a:
do półcienistego kąta.

To chyba już wiem dlaczego mi "giną" ! Ja je zalewam a one się smażą w słońcu !!! Zaraz je przeniosę.
Dziękuję !!!

lipka10 

Wysłany: 3 Wrzesień 2007, 22:02   

Ja troche może nie w temacie rozmnażania ,ale też chodzi mi o lilie i dlatego zadam pytanie tutaj.Powiedzcie mi kobietki co mam zrobić.Dostalam od babci cebulki lilii ,które niedawno wykopala i nie wiem czy mam je teraz wsadzić do ziemi czy poczekać do wiosny a cebulki przesuszyć?

krysp50 

Wysłany: 3 Wrzesień 2007, 23:15   

Posadzić do ziemi i to szybko - tak ja bym zrobiła.

ursulka 

Wysłany: 3 Wrzesień 2007, 23:38   

Eee... a im się nie poprzestawia i nie zaczną kiełkować ? Mogą chyba potem przemarznąć...

Zoe 
Moderator

Wysłany: 4 Wrzesień 2007, 09:56   

Cebulki lili sadzimy w październiku. Do tego czasu włóż je do jakiegoś koszyka nakryj czymś i postaw na zewnątrz w cieniu i muszą być chronione przed deszczem.

nemezja 

Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 12:03   

A mnie na wierzchołku przekwitłej lilii wyrosło coś takiego?

Wygląda jak małe cebulki.Co z tym zrobić?Oderwać i wsadzić?Moge od razu na miejsce stałe?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 16:36   

Poczekać aż same odpadną. W przyszłym roku pojawią się siewki, które można przesadzić.

ursulka 

Wysłany: 8 Październik 2007, 09:31   

Zoe !!!
Z racji tego, że wyłącznie dzięki Twojej podpowiedzi zrobiłam co zrobiłam, to zostajesz matką chrzestną moich nowych lilii :mrgreen:
Postąpiłam zgodnie z instrukcją jaką zamieściłaś w tym temacie i udało się !
W końcu sierpnia najmarniejsze cebulki rozmontowałam na łuski i postanowiłam rozmnożyć. Wsadziłam w ziemię w dwa pudełka po lodach, spryskałam wodą i zawinęłam w folię do żywności. Łuski ciemniały, dostawały takich plamek jakby schły, no marniały w oczach. Ale zostawiłam w kącie. Teraz, jak wróciłam, postanowiłam wywalić no i jedno pudełko od razu wysypałam do ogródka, bo mi się wydawało, że wyschły. W drugim wyglądały nieco lepiej więc jedną z ciekawości chciałam wyciągnąć, ale nie dawała się :D Pociągnęłam mocniej - ma korzenie :) I ma małe cebulki :) A niektóre nawet mają maluśkie kiełkujące cebulki :) Tycie to wszystko jeszcze ale będę utrzymywała to przedszkole i żałuję że tak od razu wywaliłam tamto pierwsze pudełko, pewnie i tamte coś puściły.

Odpowiedz do tematu