Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nasiona
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: 24 Kwiecień 2006, 21:50   

kazdy kiedys swoje frycowe zaplacil. Pozniej ma sie ta przewage, ze mozna dokuczac innym :twisted:

Bonzo

Wysłany: 24 Czerwiec 2006, 04:21   

Kiedyś kupiłem nasiona kawy i bananowca i nic z nich nie wyrosło zupełne zero. :lol: Nasiona były orginalnie zapakowane z instrucją wysiewu i nie były przeterminowane. Na opakowaniu niemiecka firma obiecywała 80% sukcesu a tu taka porażka. :evil:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 24 Czerwiec 2006, 13:21   

Najlepsze są przywiezione z wycieczki. BO wówczas 100 % pewności, że są nieprzeterminowane. W każdym innym wypadku nikt nie da gwarancjii.
A jeśli daje to dopiero wówczas trzeba być ostrożnym.

premia

Wysłany: 16 Październik 2006, 17:31   

Dostalam dzisiaj nasiona TACCA NIVEA (kwiat nietoperz bialy) i nasiona PAPAYA (drzewo melonowe).

Zastosowalam sie do instrukci, czyli na mokre cieple podloze polozylam te nasiona- tacca po 48 h do ziemi,- melon po 6.

Ma ktos doswiadczenie z wyhodowaniem tych okazow z nasion???

Pozdrawiam serdecznie!!!

Zoe 
Moderator

Wysłany: 17 Październik 2006, 07:54   

Ja niestety w tym temacie ci nie pomogę. Swoje doświadczenia z nasionami roślin egzotycznych kupowanych w sklepach mam raczej negatywne. I tobie radzę zachować spokój, bo szansa, że coś wykiełkuje to około 20 %.

KaRo

Wysłany: 17 Październik 2006, 12:11   

Zgadzam sie z Zoe,nie licz na zbyt wiele,moje doświadczenia również są negatywne.Nasiona z Allegro i innych internetowych miejsc to chłam....
Sklep Oleander -Gdynia tam możesz składać reklamacje napewno.Mnie uwzgledniono ale dotyczącą sadzonki,nie wiem co z nasionami.
Pozdrawiam ciepło

Krystyna

Wysłany: 17 Październik 2006, 18:39   

Też posadziłam nasionka Tacca Nivea ale nie wzeszły. Złożyłam reklamację i dostałam nowe. Tym razem postawiłam doniczki z nasionkami na kaloryferze. Zobaczę co z tego wyniknie.

Pozdrawiam Krystyna

premia

Wysłany: 19 Październik 2006, 14:47   nasiona

Ja tez postawilam swoje nasiona tacca nivea na kaloryferze, jest wilgoc i temperatura ok.30st. moze dadza rade i wykielkuja. Napisali zeby czekac (w instrukcji) nawet 6 m-cy na minimalny wzrost. Mam czas,
poczekam!!

Pozdrawiam

premia

Wysłany: 22 Październik 2006, 22:05   nasiona

Podziele sie z Wami dobra nowina!!!
Spojrzalam dzis do mojej miniaturowej szklarenki...i zobaczylm mini badylka, takiego mikronka, bidulka. I zastanawiam sie czy to moja tacca nivea ruszyla sie. ???

Bede informowac na biezaco!

Pa, pa

premia

Wysłany: 25 Październik 2006, 22:01   

Dzisiaj zajrzalam do 2 mini-szklarenki i SUKCES, moja papaja smiga tak jak i tacca nivea!!! Mam nadzieje ze to nasiona smigaja w gore a nie jakies niezidentyfikowane badylki ktore zaplataly sie w ziemi (kupionej w ogrodniczym)!!! Zobaczymy co bedzie dalej!

Odpowiedz do tematu