Kiedyś kupiłem nasiona kawy i bananowca i nic z nich nie wyrosło zupełne zero. Nasiona były orginalnie zapakowane z instrucją wysiewu i nie były przeterminowane. Na opakowaniu niemiecka firma obiecywała 80% sukcesu a tu taka porażka.
Najlepsze są przywiezione z wycieczki. BO wówczas 100 % pewności, że są nieprzeterminowane. W każdym innym wypadku nikt nie da gwarancjii.
A jeśli daje to dopiero wówczas trzeba być ostrożnym.
Ja niestety w tym temacie ci nie pomogę. Swoje doświadczenia z nasionami roślin egzotycznych kupowanych w sklepach mam raczej negatywne. I tobie radzę zachować spokój, bo szansa, że coś wykiełkuje to około 20 %.
Zgadzam sie z Zoe,nie licz na zbyt wiele,moje doświadczenia również są negatywne.Nasiona z Allegro i innych internetowych miejsc to chłam....
Sklep Oleander -Gdynia tam możesz składać reklamacje napewno.Mnie uwzgledniono ale dotyczącą sadzonki,nie wiem co z nasionami.
Pozdrawiam ciepło
Też posadziłam nasionka Tacca Nivea ale nie wzeszły. Złożyłam reklamację i dostałam nowe. Tym razem postawiłam doniczki z nasionkami na kaloryferze. Zobaczę co z tego wyniknie.
Ja tez postawilam swoje nasiona tacca nivea na kaloryferze, jest wilgoc i temperatura ok.30st. moze dadza rade i wykielkuja. Napisali zeby czekac (w instrukcji) nawet 6 m-cy na minimalny wzrost. Mam czas,
poczekam!!
Podziele sie z Wami dobra nowina!!!
Spojrzalam dzis do mojej miniaturowej szklarenki...i zobaczylm mini badylka, takiego mikronka, bidulka. I zastanawiam sie czy to moja tacca nivea ruszyla sie. ???
Dzisiaj zajrzalam do 2 mini-szklarenki i SUKCES, moja papaja smiga tak jak i tacca nivea!!! Mam nadzieje ze to nasiona smigaja w gore a nie jakies niezidentyfikowane badylki ktore zaplataly sie w ziemi (kupionej w ogrodniczym)!!! Zobaczymy co bedzie dalej!