Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nasiona
Autor Wiadomość
Zoe 
Moderator

Wysłany: 9 Styczeń 2007, 19:38   

Gdybyś poczytał to forum uważniej, to zorientowałbyś się, że mamy różne doświadczenia z nasionami. Decyzja musi należeć do ciebie.

asiazett 

Wysłany: 10 Styczeń 2007, 13:33   

Nasion granatu nie polecam kupować, bo lepiej kupić owoc i samemu wydobyc pestki przy tym załapać się na pyszną wyżerkę :) Ja tak zrobiłam i juz mam pierwsze kiełki choć długo na nie czekałam.

Już tutaj pisałam, że spotkał mnie zaszczyt wykiełkowania nasionek kawowca i bawełny (nasionka kupowałam w normalnym sklepie ogrodniczym, co też wg mnie jest lepszym rozwiązaniem niż internet, bo nigdy nie wiadomo co za nasionka z netu tak na prawdę otrzymamy, a w sklepie są takie jakie podaje producent i opakowanie), ale jak się okazało samo wykiełkowanie to nic w porównaniu z tym co jest potem... wszystkie moje kiełki padły, bo tak na prawdę to nie wiem czego one potrzebują i jak mam się nimi zajmować. Okazało się, że samo podlewanie nie wystarczy. Stały cały czas w tym samym miejscu, a jednak nie wytrzymały. Tak sobie myśle, że to tak jak z małym dzieckiem - mimo, że jest już autonomiczne, to jedak potrzebuje specjalnego traktowania, bo same sobie nie poradzi. Ja już się ogólnie z nasionek wyleczyłam, chociaż mam nadzieję, że moje kiełki granatu chociaż się obronią :)

Jeśli ktoś ma zapał i w razie czego nie zrazi się do roślinek w ogóle to ja mu powiem, żeby kupował. Koszt jest mniejszy niż gotowych roślin, a w razie sukcesu radość dużo większa. Ale nauczona doświadczeniem powiem też, że nie ma się co napalać :) I ostatecznie to choć po czasie (ale lepiej późno niż wcale) przekona się sam czy warto kupować nasionka...

Pozdrawiam i życzę "owocnej decyzji" :P

Zoe 
Moderator

Wysłany: 11 Styczeń 2007, 09:44   

Święte słowa Asiu.

ola177

Wysłany: 27 Styczeń 2007, 13:09   

asiazett napisał/a:
Ok. No to czekamy :)

Asia, co z Twoim granatem ? Wyrosło coś?

asiazett 

Wysłany: 27 Styczeń 2007, 15:03   

haha - no pewnie ze wyrosło :) 4 sztuki, ale specjalnie się sie chwialiłam, zeby nie zapeszać tak jak z ostatnimi, ktore wszystki padły :/

Później postaram sie wrzucić zdjęcia :)

Tylko jak już tu jesteśmy to może ktoś mi podpowie, jak teraz je pielęgnowaś? Zdjęłam już pokrywkę z pudełka, bo przecież już sie pod nią te kłoski nie mieściły. Ale teraz mam obawy czy ma ten pojemniczek dalej stać na kaloryferze, bo w takiej sytuacji ziemia strasznie szybko wysycha... Co radzicie drodzy moi?

asiazett 

Wysłany: 28 Styczeń 2007, 19:22   

Oto moje małe granaciki :D jest ich już 6 sztuk (choć jeden padł :/)

asiazett 

Wysłany: 28 Styczeń 2007, 19:37   

I jeszcze chciałam się pochwalić moją kolekcją hiacyntów - nie są to wszystkie jakie mam (choć to tyko pośrednio dotyczy tematu :P )

Hiacynty rosną jak szalone :) niektóre już przekwitają. Jedno co moge na ich temat powiedzieć na pewno to, że biją na głowę wszystkie odświeżacze powietrza świata (tak ślicznie pachną) :D

Zoe 
Moderator

Wysłany: 29 Styczeń 2007, 10:07   

Pięknie wyglądają.

asiazett 

Wysłany: 29 Styczeń 2007, 10:16   

Ciesze się, że się podobają - na żywo wyglądają duzó lepiej :P

A co z granacikami? Jak mam teraz o nie dbać?

W50 

Wysłany: 30 Styczeń 2007, 21:05   

To ja mam pytanie.
Dlaczego moje hiacynty nie wyrosły, a zakwitły?

Odpowiedz do tematu