hmm? no tego na przykład nie wiem, ale mi też tak kilka zrobiło
Widzę też, że ten ciemnoróżowy to nawet Ci usechł zanim w ogóle wyrósł... Tak samo zachowały się te moje hiacynty, które postawiłam na parapecie nad bardzo gorącym kaloryferem...
Mogę Ci dać za to jedną radę (z innej beczki) - wsadzaj więcej cebulek w taką doniczkę - tak gęsto jak się tylko ponieszczą, one nie potrzebują dużo ziemi dookoła, a im więcej ich będzie w doniczce, tym lepiej się będą prezentowały jak już wyrosną
No i ja też czekam na odpowiedź na Twoje pytanie...
I wciąż na to moje o granatach... Boję się, że mi padną moje kruszynki...
ładek to dlatego, że nie przeszły okresu przechłodzenia. Z tego powodu zaleca się sadzenie hiacyntów(innych cebulowych też) do doniczek i razem z doniczkami wysadzanie do gruntu z kąd wyjmuje się do pędzenia w lutym.
Ja swoje szafirki nie dołowałam ale cału czas trzymałam na parapecie na zewnątrz okna naweet jak było bardzo zimno. Natomiast krokusy posadziłam bez tego okresu chłodu i sa 2 cm i zaczynaja wypuszczać pęd kwiatowy, który tez będzie miał 2 cm.
Asiu. Dużo słońca, a o tej porze roku to raczej światła, podlewać umiarkowanie. Trochę niefartowny sezon dla granatów, bo one na zimę zrzucają liście...i zdecydowanie większe powodzenie na uprawę jest wiosną i latem (zimą wolą chłodniejsze pomieszczenia,ale takie maleńkie siewki hmmm to lepiej nie ryzykować). Ale wiosna już blisko...może się uchowają.
Klimat im się polepsza, bo jest coraz cieplej i coraz więcej słońca - rozną jak na drożdzach Zdjęcia robiłam kilka dni temu - dzisiaj już są widocznie większe Teraz zastanawiam się co zrobić, żeby zaczęly też rosnąć w boki a nie tylko do góry? Macie i na to jakieś porady?
A ja mam pytanie co do tego granatu. Jaki granat kupić, by nasionka były jak najlepsze? Tzn. jak ma wyglądać ten granat? ma być bardziej dojrzały czy mniej?
no właśnie. a co z nasionami kupowanymi "w torebkach". ja zamówiłam w sklepie ogrodniczym ale przez internet. palma królewka, bawełna, albicja i passiflora. te nasiona również można kupować "na sztuki", ale bałam się oszustwa, dlatego zamówiłam nasiona konkretnego producenta. czy to pewniejsze źródło? myslicie, że maja większe szanse na wykiełkowanie?