Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nasiona
Autor Wiadomość
magdalena222 

Wysłany: 15 Czerwiec 2007, 22:47   

Wysiewaliście kiedyś albicję :?:

Ivy 

Wysłany: 16 Czerwiec 2007, 20:44   

Cóż, wszystkie wcześniejsze opinie wydają mi się dziwnie znajome Nie jestem ekspertem sadownictwa i moja wiedza na ten temat jest czysto empiryczna, ale nie mogę się powstrzymać by nie dorzucić trzech groszy.
Zauważyłam na przykład, że by mieć szansę zobaczenia kiełka trzeba wysiać dużo nasion. Niektóre nasiona są najzwyczajniej w świecie puste w środku, nie ma tam zalążka i nic nigdy nie miało z nich powstać. W swoich eksperymantach z nasionkami natrafiłam również na sztuki kompletnie wychnięte i obumarłe (pewnie biolodzy mnie teraz wyklną za herezje).
Czasami wina leżała po stronie producenta, który nie raczył wspomnieć o skaryfikacji nasionka, a sama na to nie wpadłam. Czasam czytając "instrukcję obsługi" miałam nadzieję na pierwsze kiełki będą już po 4 tyg. a czekłam prawie 5 miesiący! (nasiona waszyngtonii nitkowatej - mam teraz trzy sadzonki z posadzonych sześciu).
Nawet wśród pestek wyciągniętych z owoców zdażają się podpuchy (wybaczcie kolokwializm;P), naprzykład trafija się owoce partenokarpiczne. Kiedyś chciałam zahodować mandarynkę. Zjadłam w tym celu chyba 2kg owoców i znalazłam tylko 3 pesteczki i to też jakieś takie zwiędnięte. Nie mówiąc już o sławnym bananie.
Ale pomino wielu doświadczeń, częściej negatywnych niż pozytywnych, nadal pozostaję obtymistą i entuzjastą, czego dowodem są nasiona kawy, które pół rok już siedzą w ziemi, a ja ciągle nie mam serca ich wyrzucić. I proponuję wysiewanie nasion roślin egzotycznych traktować w kategoriach zabawy. Mogę zapewnić, że w tedy łatwiej znieść porażkę, a wygrana daje więcej radości.
Chyba zabardzo się rozpisałam. Przepraszam i pozdrawiam

Ela G.

Wysłany: 19 Czerwiec 2007, 08:26   

Magdaleno- ja wysiałam albicję, i mam już całkiem ładne roślinki... A konkretnie jakie masz zapytania odnośnie tej rośliny? W tej chwili mam uszkodzony swój monitor / piszę z kompa zięcia/ ale po odzyskaniu mojego z naprawy służę fotkami i wiadomościami o tej roślinie. :wink:

magdalena222 

Wysłany: 19 Czerwiec 2007, 09:57   

Czytałam gdzieś, że szybko rosnie, dlatego się skusiłam. Nie wiem tylko czy trudno ją utrzymać jesli już wykiełkuje. Niektóre rosliny maja to do siebie, że po "łaskawym" wykiełkowaniu marnieja z powodu niesprzyjających warunków. Na opakowaniu nie ma zbyt obszernego opisu...

Zoe 
Moderator

Wysłany: 20 Czerwiec 2007, 13:10   

Do wszystkich którzy rozmnażają przez nasiona, a szczególnie jeśli mamy niewielka ilość nasion.

Nasiona trzeba zaprawiać, bo tylko takie zachowanie pozwoli na uniknięcie choroby pod nazwą zgorzeli siewek.

tellerka 
Moderator

Wysłany: 20 Czerwiec 2007, 14:16   

Czym?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 20 Czerwiec 2007, 16:25   

Którymś z tych środków

Kaptan Zawiesinowy 50 WP
Dithane NeoTec 75 WG
Zaprawa Homai 70 DS
Zaprawa Funaben T
Thiram Granuflo 80 WG

tellerka 
Moderator

Wysłany: 20 Czerwiec 2007, 16:30   

Ok, dzięki. Czyli mogą użyć tego do cebul.
Pozdrawiam :)

Miiriam 

Wysłany: 23 Czerwiec 2007, 17:46   

Jak bardzo rozcieńczonym , podaj chociaż w przyblizeniu proporcje, proszę!

Pozdrawiam Bernadetta

Zoe 
Moderator

Wysłany: 23 Czerwiec 2007, 21:48   

Miriam postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Odpowiedz do tematu