Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Odkład powietrzny
Autor Wiadomość
Monia123 

Wysłany: 11 Luty 2007, 21:27   Odkład powietrzny

Mam pytanie, które nurtuje mnie od dłuższego czasu, a mianowicie chodzi mi o sens robienia odkładu powietrznego w celu rozmnożenia rośliny. Posłużę się przykładem: fikus sprężysty (ficus elastica) - czy nie prościej by było obciąć wierzchołek pędu i włożyć go do wody lub od razu do ziemi, żeby się ukorzenił. Czy jeszcze czemuś służy odkład powietrzny, który, moim zdaniem, jest bardziej pracochłonny a i nie pozbawiony ryzyka, że zabieg się nie uda?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 12 Luty 2007, 07:58   

Przy odkładzie powietrznym nie ma możliwości się nie udać ponieważ roślina cały czas karmi tą górną część i sadzonka nidy nie więdnie. Natomiast zadzonkowanie fikusa tak jak podałaś jest możliwe ale przyjmuje się wówczas niewielki procent sadzonek, i jest praktykowane tylko w warunkach produkcyjnych, gdzie można zapewnić optymalne warunki.

Poza tym odpadają wszystkie prace jakie przy sadzonce trzeba wykonać.

Monia123 

Wysłany: 12 Luty 2007, 11:00   

Dzięki, Zoe. Masz talent do rozjaśniania w głowach :D

Anka_S

Wysłany: 15 Marzec 2007, 16:26   Kroton

Witam,
czy w ten sposób mogę odmłodzić krotona? Kiedy go dostałam w ubiegłym roku nie był niestety w najlepszym stanie, teraz jest całkiem dobrze ale stracił biedak dość sporo liści od dołu i myślę, że wyglądałby znacznie lepiej, gdyby zostawić mu tylko górną część. Czy taki zabieg ma szanse? Czy rzeczywiście trzeba stosować torf, nie wystarczy ziemia ogrodnicza? Bedę wdzięczna za wskazówki

Zoe 
Moderator

Wysłany: 15 Marzec 2007, 17:53   

Kroton rozmnażamy przez sadzonki pędowe.
Załączam ci obrazkową instrukcję z mądrej książki.

Jeśli to co pozostanie będzie wyglądało bardzo źle to odchoruj i poeksperymentuj przycinając roślinę na 4-5 oczek(miejsca przyczepienia liści) ale dopiero kiedy młode sadzonki się ukorzenią.

Jeśli roślina ma kilka pędów to możesz tak zrobić z jednym. Powinien wypuścić nowe pędy z oczek śpiących.

Anka_S

Wysłany: 16 Marzec 2007, 09:50   

Dzięki serdeczne Zoe, zrobię tak jak radzi mądra książka. Czy dobrze rozumiem, że z dolnej ukorzenionej części może być jeszcze jakiś pożytek? Mój kroton jest wysoki i ma tylko jeden pęd myślałam więc, że ta goła część z korzeniem będzie do wyrzucenia. Ale jeżeli chcę żeby dół wypuścił nowe pędy to chyba nie mogę zostawić gołego pieńka bez liści? Ratunku!!!! Zawsze wydawało mi się, że umiem dbać o kwiaty a tu.............
Pozdrawiam

Zoe 
Moderator

Wysłany: 16 Marzec 2007, 10:38   

Jeśli chcesz by sie krzewił niżej to zetnij tak na 4-5 oczek licząc od ziemi.

Potrwa to dość długo, ale na pieńku są oczka śpiące i powinien z nich wypuścić nowe gałązki.

Odpowiedz do tematu