Mam pytanie, które nurtuje mnie od dłuższego czasu, a mianowicie chodzi mi o sens robienia odkładu powietrznego w celu rozmnożenia rośliny. Posłużę się przykładem: fikus sprężysty (ficus elastica) - czy nie prościej by było obciąć wierzchołek pędu i włożyć go do wody lub od razu do ziemi, żeby się ukorzenił. Czy jeszcze czemuś służy odkład powietrzny, który, moim zdaniem, jest bardziej pracochłonny a i nie pozbawiony ryzyka, że zabieg się nie uda?
Przy odkładzie powietrznym nie ma możliwości się nie udać ponieważ roślina cały czas karmi tą górną część i sadzonka nidy nie więdnie. Natomiast zadzonkowanie fikusa tak jak podałaś jest możliwe ale przyjmuje się wówczas niewielki procent sadzonek, i jest praktykowane tylko w warunkach produkcyjnych, gdzie można zapewnić optymalne warunki.
Poza tym odpadają wszystkie prace jakie przy sadzonce trzeba wykonać.
Witam,
czy w ten sposób mogę odmłodzić krotona? Kiedy go dostałam w ubiegłym roku nie był niestety w najlepszym stanie, teraz jest całkiem dobrze ale stracił biedak dość sporo liści od dołu i myślę, że wyglądałby znacznie lepiej, gdyby zostawić mu tylko górną część. Czy taki zabieg ma szanse? Czy rzeczywiście trzeba stosować torf, nie wystarczy ziemia ogrodnicza? Bedę wdzięczna za wskazówki
Kroton rozmnażamy przez sadzonki pędowe.
Załączam ci obrazkową instrukcję z mądrej książki.
Jeśli to co pozostanie będzie wyglądało bardzo źle to odchoruj i poeksperymentuj przycinając roślinę na 4-5 oczek(miejsca przyczepienia liści) ale dopiero kiedy młode sadzonki się ukorzenią.
Jeśli roślina ma kilka pędów to możesz tak zrobić z jednym. Powinien wypuścić nowe pędy z oczek śpiących.
Dzięki serdeczne Zoe, zrobię tak jak radzi mądra książka. Czy dobrze rozumiem, że z dolnej ukorzenionej części może być jeszcze jakiś pożytek? Mój kroton jest wysoki i ma tylko jeden pęd myślałam więc, że ta goła część z korzeniem będzie do wyrzucenia. Ale jeżeli chcę żeby dół wypuścił nowe pędy to chyba nie mogę zostawić gołego pieńka bez liści? Ratunku!!!! Zawsze wydawało mi się, że umiem dbać o kwiaty a tu.............
Pozdrawiam