Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
szafirowa burza
Autor Wiadomość
JeyDee 
Moderator

Wysłany: 9 Wrzesień 2007, 23:55   

O matko, Pysiu, w co ty mnie wpuszczasz.... :roll:

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

inna jagna 
Moderator

Wysłany: 9 Wrzesień 2007, 23:56   

pysia napisał/a:
a co mają powiedzieć ci, którzy chcieliby prowadzić ją na drzewko o pojedynczym, w miarę wysokim pniu...

"O, cholera!!!" ??? :???: :mrgreen:

::: Najważniejsza z pogód, to pogoda ducha :::

pysia 

Wysłany: 9 Wrzesień 2007, 23:58   

JeyDee, odwagi !!! :razz:

Jagna, niestety już tak mówią od dłuższego czasu... :roll:

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 00:02   

pysia napisał/a:
JeyDee, odwagi !!!

Tu nie pomoże odwaga, tu trzeba Teśki :razz:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 09:06   

Spokojnie. Na tym etapie sadzonka jest tak cienka, że poprowadzenie jej z pąka śpiącego nie spowoduje wykrzywienia pnia. Gotowa jestem się założyć, że na już rocznej rośłinie nie znajdziecie miejsca w którym ten pąk śpiący poszedł w pęd. Boczne i tak trzeba usuwać bez względu na to jak prowadzimy sadzonkę.

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 12:50   

A w Ogrodniku napisali jeszcze, że psianka jest krótkowieczna.
To jak to się ma do drzewka, hę ?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 16:33   

Ma się. Krótkowieczna to nie znaczy roczna. Tak określa się rośłiny wieloletnie o krótkim żywocie na przykład samoistnie ginące po 3,4,5 latach.

pysia 

Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 16:40   

JeyDee, ale ona dość szybko przyrasta. Moja, mimo że chorowała, w ciągu sezonu wyrosła w górę o jakieś 50cm, a i tak w międzyczasie nieco ją skracałam.
Tak więc sobie tłumaczę - pierwszy albo i drugi rok robię pień, a następny rok (dwa-?) koronę, no a potem pozostaje mieć nadzieję, że akurat trafił się egzemplarz z tych dłużej żyjących... (bodajże tam było pięć lat jako górna granica podane), czyli jeszcze może z rok się nią zdążę nacieszyć :wink:
Trochę to bez sensu, ale jakoś się musi udawać. U nas sprzedawali takie drzewka w szkółce w sąsiedniej gminie. Były uformowane ze splecionych w warkocz 3 albo i 4 pędów. W sumie to niezły pomysł, bo i korona gęściejsza wtedy i mniejsza szansa, że pień się złamie (średnica pojedynczego pędu tworzącego warkocz nie przekraczała 5-7mm). Nie kupiłam jednak, bo jak dla mnie były za wysokie - sam pień miał od 1,5 do 2m i obawiałam się, że nie będą stabilne przy silniejszym wietrze. A prócz tego uparłam się, że sama sobie zrobię... :roll: :razz:

Teśka 

Wysłany: 18 Wrzesień 2007, 20:50   

JeyDee napisał/a:
Tu nie pomoże odwaga, tu trzeba Teśki :razz:
- przyślijcie więc dla mnie te gałązki i ja je ukorzenię :wink: Zobaczymy czy poradzę :mrgreen: :wink:
Ale to chyba na wiosnę :razz:
Ja to wcale zdurniałam przez to forum dalej wszystko ukorzeniam np fuksje, a to przecież do zimy idzie a nie do wiosny :mrgreen: :mrgreen: :wink: Aż mnie martwi, że się ukorzeniają :wink:

pysia 

Wysłany: 18 Wrzesień 2007, 21:43   

Tesia, chcesz ?
I tak ją będę cięła przed zimowaniem, a Tobie przecież pora roku nie przeszkadza... :razz: :wink:
Szkoda, żeby się zmarnowało to, co odetnę :wink:

Odpowiedz do tematu