Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
szafirowa burza
Autor Wiadomość
pysia 

Wysłany: 18 Maj 2007, 21:05   szafirowa burza

Czy ktoś rozmnażał psiankę rantonetta (szafirową burzę) przez sadzonki pędowe ?
Trudno się to przyjmuje czy raczej łatwo ?
Mam szanse ukorzenić ją w wodzie ? czy tylko torf z piaskiem i ukorzeniacz pozostaje ?
I kiedy najlepiej byłoby to zrobić, można już teraz ?

Kupiłam ją wczoraj, ma kilka cieniutkich pędów o wyskości ok. 30 cm. Marzy mi się, by - jak już ta sadzonka z niej się przyjmie - wyprowadzić roślinę na pniu, taką podobną do drzewka.

pozdrawiam, pysia

pysia 

Wysłany: 29 Maj 2007, 16:46   

Niestety pierwsza próba ukorzenienia w wodzie nie powiodła się, po 4 dniach sadzonka "zdechła".

Ale nic to, nie poddaję się :mrgreen:

Ela G.

Wysłany: 30 Maj 2007, 10:26   

Może musi być odpowiednia pora roku? Nie wiem...Ja jesienią po obcięciu psianki przed wyniesieniem do piwnicy wsadziłam te obcięte końce do ziemi/ najpierw do ukorzeniacza/, do foliowego woreczka i na parapet. Podlewałam , wietrzyłam i do czasu widocznego przyrostu trzymałam w tej folii. Potem stopniowe otwieranie na dłużej , aż do zupełnego wyjęcia z folii. w tej chwili zabiera sie do kwitnienia...

Sadzonka jest w białej doniczce obok dużej psianki

pysia 

Wysłany: 30 Maj 2007, 12:24   

ooo, dzięki za odzew Elu :smile:

A duże pobierałaś te sadzonki ? moja ma 2 pary liści, razem ok. 7cm długości

Rozumiem, że roślina macierzysta zimowała w chłodniejszym pomieszczeniu, a te sadzonki (jak już się przyjęły) też wyniosłaś do chłodu, czy one spędzały zimę w temp. pokojowej ?

pozdrawiam, pysia

Ela G.

Wysłany: 30 Maj 2007, 14:24   

Sadzonki stały na parapecie w pokoju. Po prosty to co obcięłam z rośliny jesienią. Nie wszystkie sie przyjęły, ale było dużo...

Zoe 
Moderator

Wysłany: 30 Maj 2007, 15:39   

Pysiu za małe sadzonki. Muszą mieć około 15 cm. Dwa węzły(miejsce przyczepienia liści) do ziemi, a nad ziemia minimum 3, liście najlepiej 5

pysia 

Wysłany: 9 Sierpień 2007, 11:19   a jednak porażka :-(

Heh, no i kolejna, już czwarta próba ukorzenienia nie powiodła się...
Robię wszystko tak jak pisała Ela i Zoe, i nic mi nie wychodzi...

Ostatnia, chyba najsilniejsza sadzonka, trzymała się prawie 2 m-ce (już myślałam, że w końcu się udało), aż pewnego dnia nagle zwiędła i więcej się nie podniosła. Kiedy przed wyrzuceniem wyjęłam ją z podłoża, okazało się, że wcale nie ma korzeni.

Nie mam pojęcia, jaka może być przyczyna tych niepowodzeń. Ostatnio zaczęłam stawiać na zły stan rośliny macierzystej, z której brałam sadzonki. Mimo oprysków (kilka różnych insektycydów i fungicyd) jej liście nadal żółkną, dostają drobiutkich czarnych kropeczek i odpadają. Aktualnie doszło już do tego, że prawie nie ma liści, a kwiat tylko jeden. Wygląda prawdziwie jak po burzy, szkoda, że nie szafirowej... :wink:

Poddaję się. Przynajmniej do czasu nabycia nowej rośliny macierzystej...

Czytałam w innych wątkach, że są na forum osoby planujące rozmożyć szafirową burzę. Mam prośbę, opiszcie jak Wam poszło, czy się udało ?

pozdrawiam, pysia

tomek137 

Wysłany: 23 Sierpień 2007, 19:17   

z sadzonek wierzchołkowych

Ela G.

Wysłany: 25 Sierpień 2007, 14:21   

Przycięłam moje psianki chyba w lipcu- stoja patyczki w doniczce na polu- nawet nie okryte folią. Potem zobaczę jak wyglądają- ani razu do nich nie "kukałam"... Nie trzeba co chwilę sprawdzać, bo one długo się przyjmuję. Napiszę co tam mi wyszło.

To moje roślinki- wetknęłam w ziemię kilka odciętych patyczków, stały na polu w zacisznym miejscu, w cieniu/ no czasem kapkę zajrzało słonko/, i widać już, że puszczają nowe listki. Ot, tak sobie "w międzyczasie "rosną.

Nie wygląda to może zbyt efektownie- ale jak więcej listków wypuści to przesadzę do ładnej doniczki- i można będzie robić fotki :wink:
/ Ziemia zmieszana z piaskiem :wink: /

pysia 

Wysłany: 9 Wrzesień 2007, 20:42   

We wrześniowym numerze "Twojego ogrodnika" jest artykuł o ukorzenianiu sadzonek szafirowej burzy.

Co ciekawe, podano tam jeszcze troszkę inny sposob niż dotychczas w tym wątku - mianowicie trzeba odciąć z góry całą część zieloną, jeszcze niezdrewniałą, a do ukorzeniania przeznaczyć tylko dolny, półzdrewniały fragment pędu, na którym pozostawia się zaledwie jedną parę liści.

Heh, tylko że w ten sposób otrzymujemy sadzonkę z odciętym wierzchołkiem wzrostu... a co mają powiedzieć ci, którzy chcieliby prowadzić ją na drzewko o pojedynczym, w miarę wysokim pniu... :sad:

Odpowiedz do tematu